Rockend Roodkapje gaat naakt (en andere sprookjes)

Springende prinsen op de bascule. Hun prinses is dan al lang in een gat gevallen. Foto: DVH, RR

Gent -

Voor Muidebewoners en passanten die nog niet weten waar die grote rode tent op Houtdok voor dient: die is van het Belgisch-Franse Collectif Malunés, van Gentenaar Simon Bruyninckx, en je kunt er nog tot dinsdag een van dé hits van dit Miramiro-festival bekijken.

In Forever Happily rijgt het gezelschap circusacts aan elkaar met sprookjesverwijzingen en -attributen. Dat levert spectaculair springende ‘prinsen’ op de bascule op, die de prinses op het midden van de wip onverstoorbaar laten slapen. Voorts mag je een knotsgekke dans van een bende oma’s verwachten – nét voor ze zullen worden verorberd door de wolf – en krijg je een indrukwekkende ‘Spidermankus’ te zien die Sneeuwwitje tot leven doet komen op haar trapeze.

Dat het jonge circusgezelschap in Gent te gast is, is een grote eer. Ze hebben internationale faam en sloegen hun tent al op heel wat plekken in binnen- en buitenland op. Als beloftevol gezelschap kregen ze een maand geleden de Vlaamse Cultuurprijs uit handen van minister voor Cultuur Sven Gatz (Open VLD). Die zei tijdens de uitreiking in Vooruit dat hij vooral de combinatie van circustechniek en artisticiteit waardeert.

Zuchten en zweten

Forever Happily is inderdaad een goede mix van beide. Maar Collectif Malunés is geen Cirque du Soleil: feilloos is het niet. Je blijft niet (altijd) met open mond achter. In sommige gevallen weegt de show die ze verkopen ook zwaarder door dan de circusacts. Maar entertainen doet het wél.

En het is ook niet zo afgelikt als Cirque du Soleil soms is. Het publiek zit dicht genoeg op de artiesten om hen te zien zuchten en zweten, dus is een act die eens mislukt alleen maar menselijk. Combineer dat met knipogen naar de populaire cultuur – zie de passage op de tonen van Disneys Eens Komt Mijn PrinsVoorbij – en je begrijpt waarom Collectif Malunés zichzelf zo sympathiek maakt: het injecteert het hele circusgebeuren met heel veel rock-’n-roll.

Dat Roodkapje naakt gaat, sigaretten rookt en het haar op haar benen gewoon laat staan, draagt daar alleen maar toe bij.

INFO

‘Forever Happily’, nog maandag en dinsdag op Houtdok om 20 uur. Tickets (ook aan de kassa verkrijgbaar): 13 euro. www.miramiro.be

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio