Ophef over nieuwe dresscode voor golfsters: “Dit is pure slut-shaming”

Ophef over nieuwe dresscode voor golfsters: “Dit is pure slut-shaming”

De 23-jarige Sung-Hyun Park won het US Women’s Open Championship in conforme kledij... Foto: AFP

De meest prestigieuze en grootste golforganisatie voor vrouwen, de Amerikaanse LPGA, ligt onder vuur na een nieuwe, opvallende dresscode. Diepe halsuitsnijdingen, leggings en onthullende rokjes zijn voortaan verboden op de courts. De reacties zijn opvallend negatief. “Dit is pure slut-shaming.”

Golfsters die aantreden in het LPGA-circuit kregen deze maand een e-mail van voorzitster Vicki Goetze-Ackerman met daarin de nieuwe, opvallende dresscode. Diepe halsuitsnijdingen, leggings, gescheurde jeans en onthullende rokjes zijn voortaan verboden. “Passende kleding is voortaan verplicht, je moet je presenteren met een professionele uitstraling om zo een positief beeld te geven van het golfspel.” Een overtreding op die dresscode levert een boete op van maar liefst 1.000 dollar en die boetes verdubbelen telkens bij volgende overtredingen.

De maatregel ontlokte heel wat kritiek. De zwaarste beschuldigingen kwamen van Teen Vogue, dat onomwonden spreekt van “slut shaming”. Slut-shaming is een Engelstalige term die verwijst naar het bestempelen van een meisje of vrouw als slet of hoer omwille van haar seksueel gedrag. Volgens het invloedrijke jeugdtijdschrift is deze dresscode voor vrouwen een “geweldige stap terug”.

Onder meer ook voormalig speler Matt Blackey was sceptisch over de nieuwe regelgeving: “Ik ben er niet zeker van dat de strengere dresscode het golf zal helpen.”

Journalist Robert Lusetich deed de code dan weer denken aan een vroegere leraar...

Corrigeer