Naesen over de kick van op kop te sleuren, de kansen van Bardet en Froome: “Ik geloof in Romain, maar...”

Oliver Naesen toonde zich zaterdag in de etappe naar Rodez en liet zich zondag ook opvallen in de rit naar Le Puy-en-Velay, waar hij kilometerslang op kop sleurde en het peloton met de favorieten in stukken brak. Dat mannen als Nairo Quintana en Chris Froome aan de rekker hingen, was een leuk gevoel voor de Belgische kampioen. Dat vertelde hij in een openhartig gesprekje met onze man ter plekke op de rustdag. toch maakte de gele trui indruk op hem.

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be!
   Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen
   Ontdek hier alle etappes

Toen Naesen zondag doortrok, brak het peloton en raakte zelfs Froome achterop, maar uiteindelijk kwam alles weer bijeen op het eind van de Col de Peyra Taillade.

“Het is leuk dat je eens kunt wegen op de koers, ik vind dat wel plezant”, blikt Naesen nog eens terug. “Dat ik op kop zou rijden in dat stuk waar er wind stond, was de dag voordien al besproken op de nabespreking waar we telkens ook al vooruitblikken op de volgende rit. Daar werd gezegd “Oliver, op kilometer 141 moet jij op kop zitten”. Heel de rit zat ik met die kilometer in het hoofd: daar moet ik goed geplaatst zitten, ik mag me niet laten wegdringen in de afdaling,... Dat geeft je dag een doel en dat is wel leuk.”

Na de rustdag trekt het peloton dinsdag naar de Alpen, waar het zal moeten gebeuren voor Romain Bardet. Na de aanvalslust van zondag mogen we dus nog iets verwachten van AG2R.

“Je moet niet aanvallen om aan te vallen, je moet dat doen met een doel voor ogen”, aldus Naesen. “En wij hebben nu Romain die voor het geel strijdt en slechts op 23 seconden staat na twee weken, wat héél weinig is. De twee bergritten in de Alpen moeten we zeker aangrijpen maar hoe of wat moeten we nog eens bekijken. En het zal dan ook meer aan onze klimmers zijn dan aan mij.”

Bij AG2R weten ze dat Bardet als klimmer voor de tijdrit op de voorlaatste dag in Marseille een bonus moet hebben op Froome. Maar hoe groot moet die bonus dan zijn voor een race tegen de klok van 22,5 kilometer? “Dat hangt van veel dingen af: van Froome, Romain zelf, de boost die een eventuele gele trui met zich meebrengt,... Maar gemiddeld gezien zou Romain toch een minuut voorsprong moeten hebben”, weet de Belgische kampioen.

Want Naesen is en blijft onder de indruk van Froome. “Ik geloof enorm in Romain, hij is supersterk en klimt bij de twee, drie besten in deze Tour. Het kan zeker, maar toen Froome zondag me passeerde en terugkwam, zag ik toch geen mens in crisis. Het was iemand die de boel onder controle had en wist dat hij zijn concurrenten een minuut verder gewoon zou pakken, dat was precies geen probleem voor hem...”

Bekijk hier het klassement!

Als afsluiter vuurde onze man ter plekke nog enkele korte vragen af op de Belgische kampioen: welk lichaamsdeel het meeste pijn doet na twee weken Tour, wat hij zal eten meten na de Tour, hoeveel selfies hij al heeft getrokken (en dat zijn er heel wat!) en welke films of series hij aan het volgen is:

Corrigeer