Nog drie scharniermomenten

Waarom Froome beseft dat Tour nog lang niet binnen is: loodzware slotweek en nog drie concurrenten

Waarom Froome beseft dat Tour nog lang niet binnen is: loodzware slotweek en nog drie concurrenten

Foto: BELGA

Chris Froome kwam als grote winnaar uit in het Centraal Massief. Hij liep niet alleen in Rodez op 570 (!) meter afstand 24 seconden in op de onttroonde Fabio Aru, hij knalde gisteren bergop tegen een ontketend AG2R-La Mondiale van Romain Bardet in geen tijd driekwart minuut achterstand dicht. Il faut le faire. Maar toch is nog niets beslist in deze knotsgekke Tour de France, met nog drie concurrenten binnen een halve minuut en nog zes cruciale etappes. In een loodzware slotweek zitten nog drie scharniermomenten. “Dit zal de grootste uitdaging zijn in mijn carrière, mijn meest zware Tour om binnen te halen”, beseft Froome.

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be!
   Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen
   Ontdek hier alle etappes

Na de rustdag van vandaag wacht morgen/dinsdag een relatief makkelijke overgangsrit richting de Alpen. Eentje met een heuvelachtige start en een relatief vlakke finale. Benieuwd welke sprinters de twee klimmetjes in de eerste helft van de zestiende etappe overleven. Want na de top van de Col du Rouvey gaat het in de Ardèche bijna 50 kilometer bergaf richting de Rhonevallei. In Romans-sur-Isère wordt een spurt van een beperkt peloton verwacht. De finish loopt er trouwens nog serieus vals plat omhoog.

Dan volgt woensdag en donderdag echter een mogelijk cruciale dubbel in de Alpen. Te beginnen met de Col de la Croix de Fer, de Col du Télégraphe en de Col du Galibier. Dat zijn de ronkende namen van de Alpencols die in de zeventiende Tourritmoeten bedwongen worden. De Col du Galibier is met zijn 2.642 de hoogste berg die in deze Ronde van Frankrijk beklommen wordt. De aankomst ligt echter niet op deze Alpenreus, maar bergaf in ski-oord Serre-Chevalier.

Waarom Froome beseft dat Tour nog lang niet binnen is: loodzware slotweek en nog drie concurrenten

En dan is er de Izoard van donderdag. Een reus van 2.360 meter hoog waar voor het eerst in de geschiedenis van de Tour de France een aankomst ligt op de top. Het is bekend dat alle cols boven de 2.000 meter soms rare dingen kunnen doen met atleten waarvan hun coaches dikke telefoonboeken vol data hebben. De Izoard is bovendien een helling van 14 kilometer lang met stijgingspercentages van gemiddeld 7%. Dat komt vooral door het relatief makkelijke begin want in de laatste tien kilometer gaat het nauwelijks minder steil dan 9%.

Chris Froome noemde deze rit al voor de start van de Tour de allerbelangrijkste etappe. Plant Froome zijn vlag op de Izoard? Of kiest Fabio Aru daar voor de lange aanval? De leider blijft voorzichtig: “Het is nog een ongelofelijk tricky weg naar Parijs.” Romain Bardet beaamde: “Boven de 2.000 meter kan je je niet verstoppen. Vanaf de Galibier (2.642 meter, nvdr.) woensdag wordt elk zwak moment uitvergroot in tijd. Als je dan weet dat we dan in de tweede helft van de derde week zijn.”

Waarom Froome beseft dat Tour nog lang niet binnen is: loodzware slotweek en nog drie concurrenten

Op de Belgische nationale feestdag wacht vrijdag nog een zenuwachtige etappe naar de Provence. En wat voor één: meteen na de twee zware Alpenetappes en met Parijs in zicht krijgen de renenrs nog de langste etappe van deze Tour voorgeschoteld: 222 kilometer heuvelachtig parcours ligt er tussen Embrun en Salon-de-Provence. Onderweg moeten ook nog drie hellingen van derde categorie beklommen worden. Dat maakt het niet zo vanzelfsprekend voor de ploeg van de gele trui of de sprintersploegen om deze rit te controleren.

En dan is er de slottijdrit van zaterdag in Marseille. De tijdrit van 22,5 kilometer heeft start en aankomst in de mythische Vélodrome, is grotendeels vlak, maar onderweg moeten de renners wel aan de bak op de beklimming van Notre-Dames-de-la-Garde, een klim van 1,2 kilometer met een gemiddelde stijgingsgraad van 9,5 procent in. Daarop moet je terugschakelen naar de binnenplaat. Verwacht wordt dat wie het geel wil pakken, best met minstens een minuut voorsprong aan deze race tegen klok begint.

Want zondag wacht nog wel het traditionele slotakkoord op de Chams-Élysées en het is een ongeschreven wet dat de gele trui in deze slotrit niet meer wordt aangevallen. Na de tijdrit nemen de renners een tweede keer het vliegtuig voor de slotrit over 105 km van Montgeron naar Parijs. De toekomstige winnaar mag dan triomfantelijk samen met zijn ploegmakkers een ereronde houden. Gevolgd door een presidentiële laatste sprint tussen de topspurters van de Tour.

Bekijk hier het volledige ritoverzicht!

Genoeg kantelmomenten dus. En dat met een ongewoon spannend klassement. Froome rijdt dus (weer) in het geel maar de kopman van de Sky-machine voelt de hete adem van zijn concurrenten in de nek. Want in tegenstelling tot de voorbije edities was de dominantie van Sky niet groot genoeg om ervoor te zorgen dat de tegenstand nog voor de slotweek helemaal was weggeblazen enkel nog moest gestreden worden voor etappezeges en podiumplaatsen. Nee, dan is het dit jaar wel anders: Fabio Aru volgt op amper 18 seconden van Froome en ook Romain Bardet (23 seconden) en Rigoberto Uran (29 seconden) staan nog binnen een halve minuut.

Bekijk hier het volledige klassement!

Froome: “Ik verwacht een heel spannende slotweek”

En dat alles maakt dat Chris Froome nog allerminst zegezeker is en dat maar al te goed beseft. Op de persconferentie gaf de gele trui maandag aan dat hij zich verwacht aan een zware strijd de komende dagen om de gele trui. “Met een halve minuut voorsprong vlak voor de tijdrit in Marseille zal ik niet gerust zijn”, liet hij weten.

“Ja, ik heb even gepanikeerd zondag toen ik achterop raakte”, blikte hij nog even terug op de etappe van naar Le Puy-en-Velay. “Ik stond daar langs de kant en moest van wiel wisselen. Heel even flitste door mijn hoofd dat de Tour voor mij voorbij was. Ik heb echt alles uit de kast moeten halen om terug te komen en ik ben blij dat ik dankzij mijn team nog altijd in de running ben voor geel. Als ik de kopgroep niet had bijgebeend voor de top van die klim, dan was ik het geel verloren. Daar ben ik zeker van. Het is fijner om met voorsprong dan met achterstand de rustdag aan te vatten. Ik moet geen tijd goedmaken, maar sta nu voor op Aru, Bardet en Uran.”

Dat er nog drie renners binnen de halve minuut van het geel staan, verbaast Froome niet echt: “Ik wist dat het een spannende Tour zou worden, dat het om seconden zou gaan. Dat geeft stress, uiteraard. Dit zal de grootste uitdaging zijn in mijn carrière, mijn meest zware Tour om binnen te halen. Dat ligt niet aan mijn voorbereiding, maar eerder aan het parcours dat we krijgen voorgeschoteld: er zijn weinig aankomsten bergop en weinig kilometers tegen de klok. Ik wist vooraf dat het een secondenspel zou worden en ik krijg ook gelijk.”

“Elke concurrent is verschillend”

“Ik kan niet één renner aanduiden als mijn grootste rivaal”, vervolgde Froome. “Mijn drie grootste concurrenten zijn Bardet, Aru en Uran. Elke concurrent is verschillend. Fabio Aru won de eerste rit bergop naar Planche des Belles Filles. Hij had een mindere dag in Rodez en verloor daar het geel, maar hij is iemand die ook goed voor de dag komt in de derde week. Voorts is Romain Bardet altijd sterk in de derde week en heeft hij een goede ploeg achter hem staan. Zoals we zondag zagen, zette hij me enorm druk en mijn ganse team moest aan de bak om de scheve situatie recht te zetten. En dan heb je nog Rigobert Uran. Dat is misschien wel de tegenstander die het meest onder de radar blijft. Hij is zo’n beetje de ‘dark horse’ voor de eindzege, maar is waarschijnlijk de sterkste tijdrijder van ons allemaal. Met Marseille in gedachten vormt hij een grote bedreiging. Vergeet niet dat hij al twee keer tweede werd in de Giro.”

Waarom Froome beseft dat Tour nog lang niet binnen is: loodzware slotweek en nog drie concurrenten
Froome tussen zijn drie belagers: Artu, Uran en Bardet. Foto: AP
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.