Niemand begreep waarom Nadia (16) uit het leven was gestapt. Tot haar broer de tekeningen in haar kamer bekeek

Niemand begreep waarom Nadia (16) uit het leven was gestapt. Tot haar broer de tekeningen in haar kamer bekeek

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

De kamer van de overleden 16-jarige Nadia (schuilnaam, nvdr.) zag er op het eerste gezicht uit als een typische tienerkamer. Haar broer Marty ontdekte echter een opvallend patroon in de tekeningen en dagboekfragmenten van zijn zus, waaronder een schets van een Russisch meisje en walvissen.

Het meisje op de bewuste tekening blijkt de 17-jarige Rina Palenkova te zijn. Rina pleegde in november 2015 zelfmoord in Rusland en postte kort voordien een afscheidsselfie. Die foto ging viraal op Russische sociale media en zo kwam men op het spoor dat het meisje deelgenomen had aan de zogenaamde Blue Whale Challenge. Dit is een online zelfmoordspel waarbij jonge mensen 50 dagen lang extreme uitdagingen aangaan. De allerlaatste uitdaging is zelfmoord plegen.

Tekening blauwe walvis

Nadia’s broer Marty legde al vlug de link met de tekening van een blauwe walvis die Nadia naast de spiegel in haar kamer had gehangen. Tussen haar schetsen vond hij bovendien verschillende walvistekeningen waar ze met collages uit tijdschriften de woorden “Ik ben een blauwe walvis” overheen had geplakt. Op andere tekeningen vond de jongen uitbeeldingen van zelfverminking, doodswensen en afscheidswoorden en verschillende Russische stukken tekst.

Moeder valt compleet uit de lucht

Marty was naar eigen zeggen serieus onder de indruk van de ontdekking. “Niemand hier kende de Blue Whale Challenge. Ik breng veel tijd online door, maar toch was ik het nog niet tegengekomen.” Ook de moeder van Nadia viel compleet uit de lucht. “Nadia had zelfs geen Facebook en deelde nooit foto’s. Ze bracht haar tijd meestal al tekenend door. Ik had dus nooit verwacht dat ze hiermee in contact zou kunnen komen. Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik heb nog steeds het gevoel dat het gewoon een slechte droom is en dat ik wakker zal worden en een berichtje van haar zal krijgen.”

Russische brieven

Ook de Russische teksten en (liefdes)brieven kan haar familie niet plaatsen, aangezien ze nooit aan hen verteld had dat ze Russisch aan het leren was of dat ze er interesse voor had. Het is niet geweten aan wie deze brieven gericht waren en of de afzender ook deelnam aan de Blue Whale Challenge.

Verontrustende posts op social media

Na Nadia’s dood ontdekte haar familie echter een aantal verontrustende posts op social media. Zo deelde Nadia kort voor haar dood een foto van haar benen die over de dakrand van hun huis bengelden. Ook stootten ze op foto’s van zelfverminking op haar lichaam, en op de ochtend dat ze stierf deelde ze een laatste post met treinsporen en de woorden “vaarwel”.

Wat is de Blue Whale Challenge?

Blue Whale Challenge is een online zelfmoorduitdaging die twee jaar geleden in Rusland ontstond. Mensen die eraan deelnemen krijgen 50 dagen lang elke dag een uitdaging waarvan ze fotografisch bewijs moeten leveren. Elke dag wordt de opdracht iets gevaarlijker en op de 50ste dag krijgen deelnemers de opdracht om zelfmoord te plegen.

Sinds het ontstaan van de Blue Whale Challenge zijn er al verschillende zelfmoorden geïnspireerd geweest door het “spel”. De dood van Nadia lijkt het tweede geval te zijn in de Verenigde Staten. Begin juli pleegde nog een andere tiener zelfmoord in de Amerikaanse staat Texas als gevolg van de Blue Whale Challenge.

Familie roept op tot alertheid

De familie van Nadia wil dat mensen zich beter bewust worden van de gevaren van de Blue Whale Challenge. “Ik heb mijn zus hierdoor verloren,” aldus Marty. “Er moet hier dringend meer bewustwording rond komen. Mensen en ouders moeten hiervan op de hoogte zijn en moeten op zoek gaan naar tekenen, zodat ze hun kind beter in de gaten kunnen houden.” Ook de mama van Nadia benadrukt dit nog eens. “Ouders moeten weten dat het écht is en dat het niet gewoon een verzinsel is.”

Worstel je zelf met zelfmoordgedachten? Je kan 24/7 bellen naar de zelfmoordlijn op het nummer 1813. Op www.zelfmoord1813.be kan je bovendien terecht voor een chatgesprek.

Lees ook: Isabelle ontdekte dat haar dochter (12) deelnam aan de Blue Whale Challenge: “Helemaal in shock”

Bedenker van dodelijke internetspel heeft geen spijt: “Ze waren blij dat ze konden sterven, ik zuiver hiermee de maatschappij”

Dodelijk internetspel overgewaaid naar ons land: al 18 dossiers bekend

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees