Met jaarmarkt starten twaalf dagen Deinse Feesten

Grabbelen naar een pluchen kip tijdens de jaarmarkt, het is een traditie in de pluimveestad. Foto: jdv

Deinze -

Twaalf dagen lang, van woensdag 19 juli tot en met zondag 30 juli, kunnen de thuisblijvers genieten van de Deinse Feesten. Die lopen van stapel op woensdag 19 juli met de 59ste editie van de traditionele jaarmarkt.

Blikvangers op de openingsdagen van de Feesten zijn niet alleen de kippenworp, maar ook de optredens van Isabelle A in het kader van de Engie-Parkiesconcerten in het Kaandelpark op woensdagavond en vooral de start van de kermis op vrijdagavond met de meisjes van K3. Voor dit laatste optreden worden bijzondere veiligheidsmaatregelen getroffen.

Veel animatie

Het Comité Deinse Feesten met voorzitter Reginald De Rycke zat de voorbije maanden niet stil en de Feesten ogen muzikaler dan ooit.

“Voor de jaarmarkt op woensdag 19 juli verwachten we de grote massa”, zegt schepen Bruno Dhaenens (Open VLD).

“Staat de rest van de affiche bol van muziekfestivals, dan plannen we op de jaarmarktdag veel animatie met de klemtoon op de jeugd. Zo is er tussen 9 en 13 uur een mobiele act waarbij een tovenaar tussen de marktbezoekers zijn kunsten toont. Op het Rheinbachplein wordt van 9 tot 12 uur een speelstad opgebouwd voor kinderen van 3 tot 12 jaar.”

“Na een jaarmarktconcert door stadsbeiaardier Charles Dairy op de beiaard van de dekenale OLV-kerk, zijn alle ogen om 11 uur gericht op het balkon van het nieuwe stadhuis. Dan volgt de 53ste kippenworp. Meer dan duizend genummerde pluchen diertjes worden tussen het publiek gegooid. Tweehonderdvijftig geven recht op een braadkip. Deinze is niet voor niets dé pluimveestad van België.”

“De kippetjes worden eveneens gedropt vanuit het vensterraam van een woning op de Markt 98. Nieuw is dat er op zaterdag 29 juli een kippenworp komt voor kinderen. In de namiddag pakt het Sportcomité Recht voor Allen uit met een wielerwedstrijd met start en aankomst aan café-restaurant Gentlemen. De jaarmarktdag sluit muzikaal af tussen 19.30 en 22.30 uur met een optreden van Isabelle A. De toegang tot dit concert is gratis”, zegt voorzitter Reginald De Rycke.

“Daarna is het aftellen naar de officiële opening van de kermis op vrijdag 21 juli, de nationale feestdag, met een optreden om 19 uur stipt van K3”, besluit hij.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio