Stoeptegels moeten passanten doen nadenken

De eerste Raiglogram werd maandag in de stoep geïnstalleerd. Foto: ycs

Brussel -

Een tegel met een boodschap die moet doen nadenken. Dat is een raiglogram van de Brusselse kunstenares Paula Raiglot. De hoofdstad krijgt er zes.

Maandag werd de eerste raiglogram onthuld in de Boogaardenstraat ter hoogte van galerie Bog-Art. Een cementtegel waarop u leest “Are you awake?” (“Bent u wakker”, red.), bedacht en gemaakt door de Brusselse Paula Raiglot.

“Het idee ontstond in een kathedraal in het Turkse Istanbul, toen de gids het had over de broers en zussen van Jezus”, vertelt de kunstenares. “Ik schrok, want ik had er nog nooit bij stil gestaan dat Jezus een familie had. Ik besefte dat we veel dingen vanzelfsprekend vinden zonder ons vragen te stellen. Met dat inzicht wou ik iets doen.”

Boodschap

Raiglot wou een boodschap sturen zonder de mensen te beïnvloeden. Dat bracht haar tot de creatie van het raiglogram, een samentrekking van haar achternaam en ‘telegram’. Of, in de praktijk, een tegel met een aforisme, vaak geformuleerd als vraag, zoals “leven of Beleven?”, en “Geen regels is hetzelfde als geen vrijheid?”.

De vijf andere raiglogrammen krijgen een plek in de Bogaarden- en Cellebroersstraat. Die locatie is niet toevallig gekozen, verduidelijkt Cultuurschepen Karine Lalieux (PS). “Het parcours loopt langs twee culturele instituten: de Academie voor Schone Kunsten en Het Goudblommeke in Papier.” Op de muren van Het Goudblommeke staan heel wat aforismen, onder meer van stichter en surrealist Geert van Bruaene.

“Mijn thema’s zijn alles wat de mens aanbelangt, zoals godsdienst”, besluit Raiglot. “Ik droom er van om Raiglogrammen te installeren in scholen. Het is erg belangrijk dat jongeren of zo’n dingen nadenken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees