REACTIES. Quick Step likt wonden na penibele dag, Van Avermaet verklaart waar het misliep in de sprint

Michael Matthews heeft dinsdag de zestiende rit van de Tour de France gewonnen. De 26-jarige Australiër, die ook al de veertiende rit op zijn naam schreef, bleef in de sprint de Noor Edvald Boasson Hagen en de Duitser John Degenkolb voor. Chris Froome behoudt de gele trui. De Brit heeft achttien seconden voorsprong op de Italiaan Fabio Aru en 23 seconden op de Fransman Romain Bardet, die toen het link werd in de waaiers kon rekenen op de steun van Oliver Naesen. Quick Step zat dan weer in het verliezende kamp en likte zijn wonden...

Bekijk hier het wedstrijdverslag van de 16e etappe!

Matthews: “Normaal win ik er maar één per grote ronde”

Michael Matthews won zijn tweede rit in drie dagen tijd: “Ik ben blij: nog een overwinning, ongelofelijk”, hijgde hij meteen na de finish nog na. “Normaal win ik er maar één per grote ronde. Het is de tweede zege in drie dagen, ongelofelijk. Ik ga het morgen pas beseffen.”

Zijn ploeg Sunweb maakte een hele dag oorlog met het oog op het strijd voor groen, een strijd die nu weer helemaal open ligt want de Australiër komt tot op 29 punten van groene trui Marcel Kittel. Kittel belandde al vroeg in de koers in de tweede groep.

“Ik wou eigenlijk in de ontsnapping meegaan maar Quick Step liet dat niet toe. Toen Kittel moest lossen, heb ik mijn ploeg laten rijden. We hebben alles gegeven want als hij er niet bij is, stijgen mijn kansen. Zo kon ik de tussensprint en de eindsprint winnen. Was dit een 50 punten finish? Nee? Dus 30+20 punten erbij, dat is ook mooi.”

Sunweb-ploegleider Aaike Visbeek heeft de hoop op groen nog niet opgegeven: “Er komen nog twee snelle etappes waarin 50 punten te verdienen zijn, dus Marcel kittel heeft nog steeds het voordeel. Maar hij kan zich nu wel minder fouten veroorloven, dat is duidelijk.”

“We hadden vooraf gezegd dat we niet gingen opgeven, we hebben gewoon een zware Tour nodig. Deze etappe had ook een makkelijke etappe kunnen worden maar het is mooi voor ons dat het nu zware etappes zijn. Matthews zit in een enorm goede conditie en hoe zwaarder de etappes hoe meer de sprint van zijn concurrenten afbot. Hij is gewoon heel goed en herstelt goed, dat is in ons voordeel.”

Kittel: “Niet denken aan negatieve zaken”

Quick-Step zat vandaag in het verliezende kamp. De groene trui van Marcel Kittel is plots in gevaar en Daniel Martin tuimelde naar de zevende plaats in de stand.

“Het is wat het is”, reageerde Kittel gelaten. “Ik kan er niks meer aan veranderen. Natuurlijk paste deze rit Matthews beter met die lastige helling in het begin, maar wat kan ik eraan doen? Ik moet voort en kijk vooruit naar de komende dagen en de kansen die nog komen. Ik wil zeker niet denken aan verloren punten of andere negatieve zaken. Eerlijk gezegd weet ik niet wat die lange rit van vrijdag gaat geven. Het zal zeker een winderige dag zijn en dan kan het zoals vandaag worden. Maar het is onmogelijk om daar iets over te voorspellen.”

Peeters: “We gaan de koppen nog eens bij elkaar steken”

In de strijd om groen is de voorsprong van Kittel (373 punten) Matthews (344 punten) gedaald tot amper 29 punten. En dat kunnen er woensdag nog amper 9 van over schieten als Matthews de tussensprint na Allemont wint. Die ligt 50 kilometer van de start na een colletje van tweede categorie.

“Kittel gaat morgen geen punten pakken in de tussensprint”, is Kittels ploegleider Wilfried Peeters er al zeker van. “Die 20 punten kan hij kwijt zijn aan Matthews. Dan rest er ons de etappes van vrijdag en zondag nog.”

Vrijdag volgt er na twee zware Alpenritten een overgangsetappe van 222,5 kilometer van Embrun naar Salon-de-Provence. De finale is vlak, maar onderweg liggen wel drie hellingen van derde categorie. “Voor ons hoeft het vrijdag geen massasprint te worden. Op voorwaarde dat Matthews niet mee is natuurlijk. Het is Matthews die nog punten moet inhalen. Met de ritten van vrijdag en zondag nog in het verschiet vallen er in de laatste drie dagen nog twee keer vijftig punten te verdienen. Maar misschien wordt het vrijdag geen sprint. We gaan de koppen nog eens bij elkaar steken. Of we dan geen etappezege laten liggen vrijdag? Het is groen is nu belangrijker dan ritwinst. We hebben al vijf etappes gewonnen.”

Lefevere: “In de derde week staat achter iedere bocht een man met een hamer”

“Het zal spannen voor het groen, Parijs zal beslissend worden”, beseft manager Patrick Lefevere. “Voor Matthews zit het nu allemaal wat mee, wij hadden gehoopt dat Boasson-Hagen, Greipel of Degenkolb hem nog zouden kloppen maar dat is niet gebeurd. Maar we staan nog altijd op kop en het is aan ons om iets te vinden om Matthews niet te veel punten te laten nemen.”

Na een snelle start met meteen een klimmetje was Quick Step meteen tot achtervolgen aangewezen. “Ze komen nog tot op 100 meter, wat er dan gebeurd is weet ik niet”, aldus Lefevere. “Ik weet wel dat Sabatini en Vermote gecrasht zijn en dat breekt natuurlijk het tempo. En we zijn niet de enige ploeg met nog zeven renners, maar twee renners van het niveau Trentin en Gilbert maakt natuurlijk wel het verschil op zo’n penibel moment.”

“Wat Martin betreft: de Alpenritten beginnen en zijn langer dan wat we al gehad hebben. Het is aan hem om te proberen om bij Froome te blijven en we zien wel. In de derde week staat achter iedere bocht een man met een hamer, je moet maar zien dat je er niet tegen loopt.”

Martin: “De Tour is nooit saai, toch?”

Daniel Martin kende een echte baaldag in de dinsdagetappe van de Tour. De bonusseconden die hij in de tweede Tourweek beetje bij beetje op de top-vier had ingelopen, verloor hij allemaal toen hij zich liet verrassen in de finale. De Ier van Quick Step Floors miste de goede waaier en kwam 51 seconden na de andere favorieten over de meet. Zo zakt hij in de stand van de vijfde naar de zevende plaats op 2’03” van gele trui Froome. Een flinke opdoffer vlak voor de Alpen. “We hebben met de ploeg de voorbije dagen wat pech gehad in de Tour”, analyseerde Martin achteraf. “We verloren al snel Trentin, gisteren ook Phillipe Gilbert. Bovendien zijn Stybar en Vermote ziek. Het team heeft het momenteel een beetje moeilijk. Uiteindelijk had ik enkel Brambilla en Bauer om mij bij te staan in de finale. Jack (Bauer nvdr.) heeft echt fantastisch voor mij gewerkt. Hij heeft mij pijn gedaan vandaag. Ik zat zelfs niet slecht geplaatst toen het peloton in stukken brak. Maar ik had gewoon de benen niet om te volgen. Dat kan gebeuren. Spijtig. We hebben er vandaag zo hard voor gewerkt. Maar het is nog niet voorbij.”

Martin legde in detail uit hoe het kwam dat hij de juiste waaier miste. “Op het klimmetje ging iedereen in het rood. Dan volgt een bijzonder gevaarlijke afdalingen. Daarin werden grote risico’s genomen. Ik zag een aantal renners bijna crashen. Daardoor verloor ik een aantal plaatsen in het peloton en toen we op het vlakke kwamen, splitte de boel meteen. Ik wist wel dat er op dat punt risico’s op waaiers waren. Maar ik zit links en plots kwam een treintje langs rechts voorbij. Ik kwam vol in de wind. Misschien maakte ik een fout, maar dat is koers. We hebben gewoon pech gehad vandaag. Maar de Tour is nooit saai, toch?”

Van Avermaet: “Om te winnen moet alles meezitten”

Greg Van Avermaet opende de sprint van erg ver maar strandde op de vierde plaats: “Ik heb het geprobeerd door van ver aan te zetten maar was verrast door die scherpe bocht waardoor ik vroeg in de remmen moest. Ik kende de finale via het roadbook maar toen ik hem aansneed, schrok ik er toch even van dat hij zo scherp was. Maar ik zat wel op kop en zette daarna aan, maar tegelijkertijd besefte ik ook dat het veel te vroeg was. Ik zag het bordje van 250, 300 meter en het was wind op kop. Maar goed, je moet iets proberen. Misschien begin ik iets te vroeg, maar veel andere opties waren er niet. Ik zocht nog een beetje beschutting bij het publiek tegen de wind, maar het was moeilijk sprinten met die tegenwind en dan weet je dat je verloren hebt. Om Matthews te verschalken moet je echt wel van goede huize zijn.”

“Als ik niets probeer, gewoon in het wiel blijf zitten en dan mijn sprint doe, eindig ik wellicht ook op plek drie of vier en zou het me niet veel meer opgeleverd hebben. Dan probeer ik liever dan zelf iets. Je weet het nooit, wie weet vallen ze achter jou of wordt er getwijfeld en heb je wel de zege beet. Ik had vertrouwen in mijn sprint en wilde gewoon mijn kans gaan.”

“Het was een ganse dag koers en ik heb een ganse dag afgezien maar ik word beter naarmate de wedstrijd vordert en had wel vertrouwen in mijn sprint. Ik heb er alles aan gedaan om te winnen maar Matthews is momenteel gewoon heel goed en dan moet alles meezitten. Vrijdag kan ik misschien nog wel iets proberen maar als ik geen rit win in deze Tour, dan is dat ook geen ramp. Om te winnen moet alles meezitten en dat is deze Tour niet echt gelukt. Tegen Matthews en op zo’n finish is het moeilijk.”

Naesen: “Bardet riep dat ik zijn leven heb gered”

Oliver Naesen redde vandaag de Tour van zijn kopman Romain Bardet. Toen Team Sky op 15 kilometer van de streep een cruciale waaier trok, leek Bardet even te moeten lossen. De Fransman werd echter door een indrukwekkende Belgische kampioen weer naar voren geloodst.

“Romain (Bardet) en ik waren mekaar even kwijt toen het begon. Ik wist waar we moesten zitten. We moesten echt vooraan zitten en dan zou het wel goed komen. We zaten wat te ver, dus het was moeilijk om toch nog in de waaier te geraken. Ik moest een gaatje dichten maar vanaf we erin zaten, ging het beter. Maar we hebben hard moeten werken om mee te zijn.”

Of Bardet hem al had bedankt? “Ik zag hem net van ver, want hij werd overstelpt door media. Je ziet dat hij ongelofelijk populair is. Op één kilometer voor het eind riep hij al “Je hebt mijn leven gered”, dus ik denk wel dat hij content is.”

Benoot: “Dit is een gemiste kans”

Tiesj Benoot ten slotte reed zich andermaal in de kijker. Hij sprintte naar een achtste stek. “Jammer dat André niet in mijn wiel zat toen de waaier werd gevormd”, aldus de Gentenaar. “Dit is een gemiste kans.”

“We waren allemaal zeer goed geïnformeerd”, legt Benoot uit, “na het dorpje ging het bergop en daarna stond er volop zijwind in de afdaling. Dus dan weet je dat het gevaarlijk is. Bovendien was er daarna meewind richting finish. Dus elke kloof die zou gemaakt worden, zou standhouden en dat bleek het geval ook. Ik zat eigenlijk ideaal, als eerste renner achter Team Sky en ik meende dat Greipel in mijn wiel zat, maar dat was blijkbaar niet het geval.”

“Op zo’n momenten gaat het ook allemaal snel”, vervolgde Benoot. “Ik kon André niet meer gaan oppikken, want dan krijg je dat gat niet meer toe. Jammer wel, dit is een gemiste kans. In de waaier zelf bleef het hard knokken om er in te blijven. Pas toen de wind draaide en in ons voordeel blies, was ik wat meer gerust en ging het beter. Ik vind dat wel plezant, in waaiers rijden. Chapeau voor wat Sunweb hier vandaag voor elkaar heeft gebracht. Ze rijden Kittel in de vernieling, Matthews pakt 50 punten voor het groen en wint ook nog eens zijn tweede rit. Drie ritzeges al in totaal. Ze rijden echt wel een mooie Tour, volledig in blok en ze zorgen voor spankracht in het klassement van de groene trui.”

 

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be!
   Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen
   Ontdek hier alle etappes

 

Corrigeer