ISIS-bruiden over het kalifaat: “Het was walgelijk. Het draaide enkel om vrouwen en seks”

ISIS-bruiden over het kalifaat: “Het was walgelijk. Het draaide enkel om vrouwen en seks”

Rahma, Fina en Noor trokken met grote verwachtingen naar Raqqa. Foto: CNN

Ze trokken naar Syrië met grote verwachtingen. Maar in de praktijk kregen deze ISIS-bruiden te maken met op seks beluste en hebzuchtige moslimmannen. Vandaag wachten ze - onder wie sommigen met hun kinderen - in een gevangenis in de Syrische woestijn om terug te keren naar de plaats waar ze ooit een beter leven hadden.

Saida, oorspronkelijk afkomstig van de Franse stad Montpellier, verbleef een tijdlang in de Syrische stad Raqqa. Vandaag zit ze samen met een heleboel andere ISIS-bruiden in een gevangenis, ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Syrische grootstad. Met veel spijt van de slechtste beslissing die ze ooit genomen heeft. Zo werd ze een tijdje geleden naar Raqqa gelokt met de belofte dat ze er een nieuw leven zou kunnen starten met een sterke en vrome man. Maar wat ze er uiteindelijk aantrof, bleek in het niets te lijken op wat haar beloofd was.

Het begon al bij haar aankomst, toen ze in een mafada geplaatst werd. Dat is een slaapkamer met alleen maar vrouwen, die er moeten wachten tot ze uitgekozen worden door een ISIS-strijder. “Het leek wel een vorm speed-dating , een jihadivorm van Tinder”,getuigt Saida aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

“Wanneer de vrouwen arriveerden in de madafa, moeten ze een soort cv samenstellen. Daarop moest je jouw leeftijd, naam en persoonlijkheid vermelden. En ook wat je precies in een man zoekt”, vertelt Saida.

Ook de mannen gaven er hun cv af. Op basis daarvan werden er dates georganiseerd. “Vervolgens praat je vijftien tot twintig minuten met elkaar. Nadien beslis je of je al dan niet met elkaar gaat trouwen. Het gaat allemaal heel erg snel.”

ISIS-bruiden over het kalifaat: “Het was walgelijk. Het draaide enkel om vrouwen en seks”
De Franse Saida kwam gedesillusioneerd terug van Raqqa. Foto: CNN

Gratis kankerbehandeling

Ook Rahma, Fina en Noor, drie zussen uit Indonesië, betaalden een grote som geld om een nieuw leven op te bouwen in Raqqa. Rahma’s kanker zou er gratis behandeld worden en Fina zou er gratis computerwetenschappen kunnen volgen. Maar ook voor hen werd het een grote teleurstelling. Bovendien kwam het bij geen enkele van de zussen tot een huwelijk. En daar hebben ze hun reden voor. “Het enige waar de ISIS-soldaten naar verlangen zijn vrouwen en seks. Gewoon walgelijk”, getuigt Rachma. “Ik heb zelfs vernomen dat wanneer soldaten trouwen met een weduwe, ze beloond worden met enkele duizenden dollars”, vult Fina aan.

Noor was dan weer het meest onder de indruk van de gevechten die plaatsvonden in de slaapkamers. “Dan sta je plots heel ver van de islam. De vrouwen gaan op een harde manier met elkaar om, ze roddelen voortdurend en roepen tegen elkaar. Ik was erg verrast.”

Corrigeer

NIEUWS