Sofie (8) moet kiezen tussen legaal sterven of illegaal leven nadat dokters er niet in slagen haar epilepsie onder controle te krijgen

Achtjarige Sofie die ondraaglijk lijdt, moet kiezen tussen legaal sterven of illegaal leven.. Video: TVL

Maasmechelen -

De ouders van de 8-jarige Sofie Voncken uit Maasmechelen dagen minister Maggie De Block voor de rechter als zij het gebruik van medicinale cannabis niet snel legaliseert. Ze hebben een honderdtal patiënten rond zich verzameld die de actie steunen. Legaal sterven of illegaal leven, dan is de keuze vlug gemaakt, klinkt het. Hun dochter, die lijdt aan een onbehandelbare vorm van epilepsie, werd in 2015 opgegeven. 2 jaar later leeft ze nog altijd, dankzij de toediening van cannabisolie, én is ze zelfs springlevend.

De zware epileptische aanvallen van weleer zijn afgenomen sinds Sofie in 2015 opgegeven werd. Er viel niets meer te doen tegen haar epilepsie, zo leek het. Tot haar ouders hun toevlucht zochten tot medicinale cannabis. Een druppeltje cannabisolie 's ochtends, en eentje 's avonds, en Sofie leidt weer een menswaardig leven. Maar die cannabisolie is momenteel nog illegaal in ons land. 

In tal van Europese landen wordt cannabisolie al erkend als geneesmiddel, maar in België is dat vooralsnog niet het geval. De vader van Sofie gaat de olie dan ook in Nederland halen via een tussenpersoon. Daar is ze op doktersvoorschrift wel verkrijgbaar. 

Als minister De Block geen werk maakt van de legalisering van medicinale cannabis, zo klinkt het, daagt de familie haar voor de rechter. 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio