Meer dan 800 kilometer in de aanval, maar om deze reden wint De Gendt de Superstrijdlust allicht niet

Vandaag kan Thomas De Gendt zich in de Tour een allerlaatste keer in de kijker koersen om in beeld te komen voor de felbegeerde prijs van de Superstrijdlust in de Tour. Niemand reed de voorbije weken meer op kop dan onze landgenoot, maar een garantie op een beloning is dat allerminst. Al kan u hem wel een handje helpen.

Ook dit jaar was het weer een vertrouwd beeld in de Tour de France: Thomas De Gendt die vroeg in de aanval trekt en de kopgroep op sleeptouw neemt. Al in tien van de achttien etappes maakte de 30-jarige krachtpatser deel uit van de vlucht van de dag. Meer dan 800 kilometer reed de Schorpioen van Semmerzake voor het peloton uit. Geen andere Tour-renner komt ook maar in de buurt van die imponerende cijfers. Tweede in de stand? Ook een Belg: Frederik Backaert met 566 kilometer. Het doel van De Gendt is al een tijdje duidelijk. “Ik ga voor de Superstrijdlust. Als ze hem dit jaar niet geven, dan gaan ze hem mij nooit geven”, aldus De Gendt.

Tegenover die prijs staat een mooie beloning: 20.000 euro. “Maar daar is geen tweede plek in”, weet onze landgenoot. “Vorig jaar was ik zogezegd tweede, het jaar voordien derde. Elke keer zit ik meer in de aanval, dit jaar ben ik al drie keer meer mee geweest dan in de vorige Tour. Maar of dat genoeg zal zijn... Het zou heel mooi zijn, want dan sta ik op het podium in Parijs”, hoopt De Gendt. "Wat kan ik nog meer doen? Als je tien van de achttien dagen wegrijdt, je zit dikwijls mee? Ik denk dat dat gewoon al lang voldoende moet zijn."

Vijf Fransen in jury van zes

Of dappere Thomas komende zondag op het podium staat in Parijs als de meest strijdlustige renner van de Ronde van Frankrijk is allesbehalve zeker. De Superstrijdlust beloont immers niet automatisch de renner die statistisch gezien het vaakst in de vlucht zat of het meeste kilometers op kop zat. Nee, de Superstrijdlust wordt bepaald door een jury. En daar wringt het schoentje voor De Gendt. Die jury bestaat uit zes mensen: ex-Tourwinnaar Greg Lemond, ex-bolletjestrui Laurent Jalabert, tv-commentatrice Marion Rousse, koersdirecteur Thierry Gouvenou en de Franse journalisten Jean Montois (AFP) en Alexandre Roos (L’Equipe).

Vijf van de zes juryleden zijn Fransen dus. En die durven hun eigen landgenoten al eens te bevoordelen. Niet toevallig hebben vijf van de tien laatste winnaars van de Super Combativité de Franse nationaliteit. Twee jaar geleden moest De Gendt het afleggen tegen Romain Bardet, vorig jaar tegen Peter Sagan. Het zou bovendien kunnen dat sommige juryleden eerder kiezen voor een coureur die vooral in de finale in de aanval ging - zoals Barguil, Bardet, Calmejan of Aru - dan voor De Gendt, die nooit echt 100% uitzicht heeft gehad op een ritzege. Bolletjestrui en dubbele etappewinnaar Barguil lijkt op die manier de grote favoriet. "Het is hier Frankrijk hé", zegt De Gendt gelaten. "Ik heb het gevoel dat ik geen enkele stem ga krijgen. Het is maar zo."

Maar ook u hebt een stem!

Maar ook u kunt dit jaar De Gendt een duwtje in de rug geven voor de Superstrijdlust, want naast de zes stemmen van de jury telt ook de uitslag van een poll op Twitter mee. De voorbije weken moest De Gendt het op Twitter echter afleggen tegen de Fransen Warren Barguil en Lilian Calmejane toen de “Supercombatif van de Week” werd verkozen. Barguil verzamelde op de vorige rustdag 1.998 Twitter-stemmen, De Gendt 1.528 stemmen. De fans van De Gendt zullen dit weekend dus een tandje bij moeten steken.

Het is al van 1978 geleden dat een Belg de Superstrijdlust kon winnen. Toen kroonde Paul Wellens, de oom van Tim, zich tot meest dappere renner van de Tour. Eddy Merckx won de trofee vier keer (1969, 1970, 1974, 1975). Ook Rik Van Looy (1963) en Eddy Pauwels (1962) kregen ooit de Superstrijdlust. De Gendt zou dus de vijfde Belg ooit worden.

Sowieso wacht Thomas De Gendt nog een mooie check in Parijs. Onderweg in de Tour verzamelde hij al meer dan 11.000 euro aan prijzengeld door zich in de ontsnapping goed te positioneren in tussensprints en op colletjes. Daar komt ook nog eens 10.000 euro bij voor zijn derde plaats in het eindklassement van de bolletjestrui. Deze bedragen zijn wel bruto en normaal gezien deelt de volledige ploeg in het verzamelde prijzengeld.

Zo gaat de procedure van de Superstrijdlust in zijn werk:

1) Zaterdagochtend stelt de zeskoppige jury een lijst van finalisten voor de Superstrijdlust samen. De jury is vrij in de keuze van de renners die in deze lijst worden opgenomen. Een renner hoeft niet per sé al eens zijn uitgeroepen tot “Meest strijdlustige renner van de dag” om tot de shortlist te behoren.

2) Aan deze lijst worden de namen van Lilian Calmejane en Warren Barguil toegevoegd. Zij werden door de twitteraars verkozen tot respectievelijk meest strijdlustige renner van de eerste en de tweede Tourweek.

3) De complete lijst wordt zaterdagochtend bekendgemaakt. De hele dag kan iedereen zijn stem uitbrengen op de officiële Twitteraccount van de Tour de France (@LeTour) of de Prix Antargaz de la Combativité (@PrixAntargaz). De winnaar van deze poll krijgt één stem in de uiteindelijke uitslag.

4) Op hun beurt brengen de zes leden van de jury (Greg Lemond, Laurent Jalabert, Marion Rousse, Thierry Gouvenou, Jean Montois en Alexandre Roos) ook hun stem uit.

5) Elk jurylid heeft één stem, samen met de uitslag van de Twitterpoll maakt dat zeven stemmen.

6) Wie de meeste van de zeven stemmen haalt wint de Superstrijdlust. Hij wordt daarvoor beloond met 20.000 euro (bruto) en een eresaluut op het podium in Parijs.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.