Yves Verschueren: "Op Sint-Baafs doe ik mijn dosis concertmuziek voor het hele jaar op"

Yves Verschueren. 54 jaar, en al goed twintig jaar aan een rolwagen gekluisterd. "Zuurstoftekort bij de geboorte, hersenverlamming die zich heel traag doorzette, maar sinds 20 jaar lukt werken en voor mezelf zorgen niet meer. Maar ik ben een optimist, ik ben ook een muziekliefhebber, dus doe ik al het mogelijke om elke dag naar de Gentse Feesten te komen. En ik heb één vaste plek: Sint-Baafs. En daar zijn redenen voor."

"Voor rolstoelgebruikers is Sint-Baafs volgens mij echt wel het beste plein. Ik weet toch van geen betere" aldus Yves, die nu al acht (het kunnen er ook negen zijn) jaar elke dag present is op Sint-Baafs. "Er is hier een zeer ruime frontstage, met genoeg ruimte voor mensen met een rolstoel, zonder dat er hinder is voor de fotografen, pers en de mensen van de security. Dat is al een meer dan voldoende reden om naar hier te komen", aldus Yves.

"En mijn muziekkeuze is hel gevarieerd. Thuis luister ik naar alle soorten muziek, van klassiek tot pop en rock. En de programmatie van Sint-Baafs gaat ook heel breed, dus ik vind hier wel mijn gading ja. Het is elk jaar wel uitkijken naar Les Truttes en Cookies&Cream. Die hebben een groot showgehalte. Ook Biezebaaze is mijn ding. Er stond hier ooit een tributegroep van The Beatles. Die vond ik echt heel goed. En Eddy Wally was ook altijd een hoogtepunt. Eddy is ooit nog op mijn verzoek bij mijn vader op bezoek geweest toen die pop de afdeling palliatieve zorgen in de kliniek lag. Daar blijf ik hem zeer dankbaar voor."

 Meestal ben ik hier rond 18 uur, maar op maandag, als er de ploegvoorstelling van KAA Gent is, dan ben ik hier al van rond 15 uur.. Ik kom zelfstandig met mijn rolwagen en met openbaar vervoer naar hier. Om kwart na één 's nachts met de bus naar huis, naar het Malpertuusplein.  Dit jaar is mijn broer die jarenlang in de Verenigde Staten woonde terug in Gent, en daardoor kan ook mijn moeder in haar rolstoel meekomen. Het klinkt allemaal wat lastig, maar ik ben een geboren optimist. Ik heb het geluk dat ik hulp krijg van een persoonlijke begeleidster. Daardoor kan ik nog heel veel doen vind ik. Zonder haar en de verpleegzorg zou ik niet kunnen doen wat ik nu doe."

"Buiten de Gentse Feesten ga ik niet live naar andere concerten in zalen of zo. Ik doe mijn portie live muziek hier wel op, tijdens deze tiendaagse. Ik ben Sint-Baafs ook echt dankbaar voor de faciliteiten die we hier krijgen. Ik toon die dankbaarheid ook soms: ik ben bak en kook graag, en het gebeurt wel eens dat ik gebak meebreng voor de mensen hier."

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio