Franse wielerfans nemen met pijn in het hart afscheid van Thomas Voeckler

Franse wielerfans nemen met pijn in het hart afscheid van Thomas Voeckler

Foto: AP

Thomas Voeckler is wielrenner af. De 37-jarige Fransman van Direct Energie bereikte heelhuids Parijs en zet na 17 jaar een punt achter zijn carrière. De Franse wielrenners nemen met pijn in het hart afscheid van de eeuwige aanvaller, die ook vaak de Tour kleurde.

Voeckler, de man met de gekke bekken, droeg in twee edities van de Ronde van Frankrijk het geel. In 2004 veroverde de toen 24-jarige Voeckler een eerste keer de gele trui, na een lange ontsnapping. Hij verdedigde die met hand en tand, pas in de 16e rit moest hij de leiderstrui afstaan aan latere winnaar Lance Armstrong. Hij droeg nog wel even het wit van Beste Jongere, maar kon ook die trui niet vasthouden.

Franse wielerfans nemen met pijn in het hart afscheid van Thomas Voeckler
Foto: BELGAIMAGE

De toon was echter gezet: Frankrijk was wild van Voeckler. In de loop der jaren groeide hij uit tot een boegbeeld van het Franse wielrennen en in de Tour van 2011 kluisterde hij zijn wielerminnende landgenoten opnieuw vast aan de televisie. In de kleuren van Europcar pakte hij na alweer een lange ontsnapping het geel. De verwachting was dat hij die in het hooggebergte snel zou kwijtspelen, maar Voeckler verraste iedereen. Zelfs op de mythische Galibier hield hij stand, maar de laatste Alpenrit was er dan toch te veel aan. Voeckler won in totaal vier etappes in de Tour.

Vandaag/zondag was het dus de laatste keer dat Voeckler de Champs-Elysées opreed. Het laatste rondje liet hij zich uitzakken om solo over de meet te rijden, onder luide aanmoedigingen. Veel Franse wielerfans gaan hem missen en bedankten hem dan ook op Twitter voor vele mooie momenten.

Corrigeer