Familie van Amerikaanse soldaat zoekt (en vindt) jongetje dat met de man op een prachtige WOII-foto staat

Familie van Amerikaanse soldaat zoekt (en vindt) jongetje dat met de man op een prachtige WOII-foto staat

Foto: Reddit

Nabestaanden van een Amerikaanse soldaat die in de Tweede Wereldoorlog vocht in Frankrijk begonnen onlangs een zoektocht om te achterhalen wie het kleine jongetje is

dat destijds met de militair op de foto ging. Dankzij speurwerk kwam er een naam uit de koker, maar er is een probleem: een tweede man beweert het kind op de foto te zijn.

Het is een prachtig beeld uit een gewelddadige periode: een jong Frans knulletje zit bij een Amerikaanse soldaat op de knie, terwijl ze lachend naar elkaar kijken. Het tafereel werd vastgelegd op 10 juni 1944, na de bevrijding van Trévières (in Normandië). De inmiddels overleden soldaat was Fred Linden. Zijn familie heeft de foto altijd bewaard. Ongeveer een maand geleden begon de nicht van de man een zoektocht om de identiteit van het jongetje te achterhalen. Ze plaatste een oproep op Reddit.

Het personeel van het Mémorial de Caen, een oorlogsmuseum en herdenkingsplaats, zag dat er vol passie werd gereageerd op de oproep en besloot hun netwerk in de schakelen in de hoop het mysterie op te lossen. Dat lukte. Het bleek te gaan om Gérard Poincheval, inmiddels 76 jaar. De bejaarde Fransman deed zelf jarenlang verwoede pogingen om de identiteit van de soldaat te achterhalen. “Ik was 2 jaar oud op het moment van de landing in Normandië (waar Linden aan deelnam - nvdr.), mijn herinneringen zijn vaag.”

Toch zijn hij en zijn familie er zeker van dat Gérard het jongetje op de foto is. Hij vergeleek het beeld onder meer met foto’s uit zijn familiearchief. “Tien jaar lang heb ik geprobeerd deze Amerikaanse soldaat te vinden”, zegt hij.

Andere man: ‘Foto hangt al jaren in de eetkamer’

Maar dan is er ook Marcel Castel, die eveneens beweert het jongetje te zijn. Dat laat de eveneens bejaarde Fransman weten via de verpleegkundige van zijn vrouw. volgens haar prijkt de foto al jaren in de eetkamer van het echtpaar.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees