Studenten rijden eigen Ronde van Frankrijk met zelfgemaakte bakfiets op zonne-energie

Studenten rijden eigen Ronde van Frankrijk met zelfgemaakte bakfiets op zonne-energie

Bram Opsomer en Jonathan Stevens raakten met hun zelfgebouwde fiets ook de Col de la Croix-de-Fer op, waar Thomas De Gendt een week later als eerste bovenkwam in de echte Tour de France. Foto: gvh

Sint-Niklaas / Sinaai-Waas -

Bram Opsomer (22) uit Sinaai en Jonathan Stevens (22) uit Opsomer hebben zonet hun eigen Tour de France afgelegd, met een zelf ontworpen elektrische zonnefiets. Het duo trotseerde de hoogste cols, net als de renners uit de Tour, en legde 1.200 kilometer af.

Bram en Jonathan bouwden een elektrische zonnefiets als masterproef, voor een deelname aan The Sun Trip Tour 2017, zowat de Tour de France voor elektrische fietsen. “Sinds eind september zijn we een heel academiejaar bezig geweest met eerst de studie en daarna met het ontwerp van onze fiets. Die kreeg twee zonnepanelen, drie batterijen en een elektrische motor in het voorwiel. Het totale gewicht van de fiets, inclusief bagage, bedraagt 50 kilo”, vertellen Bram en Jonathan.

“Onze voorkeur ging uit naar een bakfiets, omdat dit frame steeds meer opduikt in grote steden. Zo kan de fiets later ook gebruikt worden in het woon-werkverkeer”, leggen Bram en Jonathanuit. Zelf trotseerden ze met hun elektrische bakfiets de hoogste cols, want net als de renners in de Tour doken ze ook de bergen in. “We vertrokken op 8 juli in Clermont-Ferrand. De eerste drie dagen verliepen moeizaam, omdat we vanaf de start problemen hadden met de voorwielmotor en omdat het voortdurend regende. Gelukkig werden we vanuit de organisatie goed geholpen en klaarde het nadien op. De Alpen bleken minstens even mooi in de zomer als in de winter. We waanden ons soms echte professionele coureurs. We beklommen cols en reden op wegen die even later ook in de Tour de France zaten. De patriotten in ons waren dan ook blij dat Thomas De Gendt een week later als eerste bovenkwam op de Col de la Croix-de-Fer!”

Cols buiten categorie

Hierna stonden nog drie cols buiten categorie op het menu: de Col de l’Iseran en de Kleine en Grote Sint-Bernardpas. “Met deze beklimmingen werd pas echt in vraag gesteld of we genoeg batterijen hadden om met de bakfiets boven te raken. We waren dan ook immens blij toen we alle cols over raakten zonder al te veel extra moeite. De theoretische berekeningen werden in praktijk bevestigd, dus ons doel was bereikt. Dit was een ongelooflijk ervaring, alleen al door de manier waarop een zonnefiets voor een oneindig rijbereik zorgt. Deze twee weken durende reis vergeten we nooit meer”, zeggen Bram en Jonathan, die om beurten met de fiets reden. De fiets gaat nu terug naar de investerende KU Leuven. “Spijtig dat we de fiets moeten teruggeven, maar in 2019 is er opnieuw een Tour. We zijn van plan om dan zelf zo’n fiets te kopen en ermee deel te nemen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio