Bewoners starten petitie op voor zone dertig in Koetsweg

Bewoners starten petitie op voor zone dertig in Koetsweg

Kristof Dewilde (tweede van links) en zijn straatgenoten hunkeren naar een veiligere straat. Foto: hsb

Leuven / Kessel-Lo -

De bewoners van de Koetsweg in Kessel-Lo hebben een petitie ingediend bij het stadsbestuur om van hun straat een zone dertig te maken. De betonplaten en het drukke verkeer veroorzaken heel wat hinder, en dat zijn ze meer dan beu.

Met 85 zijn ze, de gezinnen uit de Koetsweg die samen een petitie indienden bij het Leuvense stadsbestuur om snelheidsmaatregelen te vragen in hun straat. Het gaat om ongeveer een derde van de straat. “Het hadden er meer kunnen zijn, want we hadden gewoon niet meer tijd om langs alle huizen te gaan”, zegt initiatiefnemer Kristof Dewilde. “Vrijwel iedereen bij wie we aanbelden, tekende meteen.”

Kristof stuurde enkele maanden geleden een mail naar zijn buren, met de vraag wat ze graag anders zouden zien aan hun straat. Er kwamen tal van reacties, van zone dertig tot het plaatsen van snelheidsremmende maatregelen, zoals bloembakken. De reden van hun vraag: trillingen die tot in huis te voelen zijn. De Koetsweg is aangelegd met verschillende betonelementen. Die betonelementen schuren tegen elkaar als er zwaar verkeer over rijdt en dat geeft trillingen. “De impact van de bussen en andere zware voertuigen op de trillingen kan beperkt worden indien ze er trager overrijden”, klinkt het.

Bloembakken

Uit alle voorstellen van de bewoners werd een consensusmail opgesteld en ondertekend door 85 gezinnen uit de straat en ook vijftien uit zijstraten. De belangrijkste vraag van de inwoners is dat de hele straat - net als de omliggende straten - een zone dertig wordt. Verder vragen ze ook versmallingen met bloembakken of groenvakken, en zijn ze ook voorstander van een plan om een deel van de straat alleen toegankelijk te maken voor plaatselijk verkeer. Verkeersdrempels willen ze niet, want die zouden evenveel geluidshinder geven als de betonnen platen. Ten slotte vragen ze ook bredere stoepen, om de straat veiliger te maken voor kinderen.

“Een volledige heraanleg van de Koetsweg met een asfaltlaag zou het probleem nog meer kunnen verminderen”, zegt Kristof. “We weten dat er plannen zijn om de verkeerscirculatie in héél Kessel-Lo te herbekijken, maar we vragen dat het stadsbestuur niet zo lang wacht. Er wonen veel kinderen en oudere mensen in onze straat. Het is dus belangrijk dat het een aangename en veilige straat wordt.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies bevestigt dat het stadsbestuur de petitie heeft ontvangen. “We moeten dit echter nog bespreken op de verkeerscommissie, dus ik kan nog niet zeggen of we er gehoor aan zullen geven”, zegt hij. “Op lange termijn is het wel de bedoeling om de hele straat opnieuw aan te leggen, wat de hinder door de betonnen platen volledig zal doen verdwijnen. De werken zijn gepland, maar het zal nog enkele jaren duren voor ze effectief kunnen worden uitgevoerd.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio