tennis - Jonas Dierckx wint zijn eerste sterrentornooi

“Jaren geleden dat ik kon winnen”

“Jaren geleden dat ik kon winnen”

“Ik heb nooit gedacht aan een profcarrière omdat ik altijd de voorrang gaf aan mijn studies.” Foto: Dick Demey

Jonas Dierckx (24) won vorig weekend het tweesterrentornooi van Gym Olympiade in Schoten. Het was pas zijn allereerste zege in het Belgian Circuit. Na vier jaar Amerika en twee jaar Leuven tennist hij nu louter voor het plezier.

“Het was trouwens al jaren geleden dat ik zelfs nog eens een tornooi kon winnen”, bekent de 24-jarige Lommelaar. “In het verleden stuitte ik in de finale meermaals op toppers zoals Stijn Meulemans of Christopher Heyman. Nu was de loting mij wel gunstig gezind. Niet dat ik nog wakker lig van punten en klassementen, maar een tornooi winnen geeft je wel voldoening. Ik ben al enkele jaren B-15/4 en de ambitie om A-speler te worden is er nog steeds, maar ik speel nu zonder druk.”

Dierckx maakte dit seizoen ook de overstap van het vertrouwde Lommelse TC naar GT Tessenderlo. “Tijdens mijn studies in Amerika merkte ik dat teamgeest erg belangrijk is en dat miste ik een beetje bij mijn vorige club. Voor de interclub kwamen er ieder seizoen andere spelers bij. Pas na mijn vertrek vernam ik dat Lommel bovendien stopte met een ploeg in eerste nationale. In Tessenderlo is dat groepsgevoel wel aanwezig, zowel in interclub als in de trainersgroep. Ik ben vooral sparringpartner voor de betere spelers en op die manier kan ik zelf ook nog een beetje trainen.”

Sinds vorig jaar september doet Dierckx de planning van het transport bij Nike in Laakdal. “Ik voel mij wel thuis bij deze multinational omdat ik vier jaar economie studeerde in Iowa. Ik koos bewust voor een universiteit met een goede reputatie want dat is belangrijk. Ook met dat bachelordiploma kon ik al werk vinden in België, maar het was altijd mijn bedoeling om ook nog mijn master te behalen. Daarom studeerde ik twee jaar verder in Leuven.”

Prijzengeld te laag

Al die jaren bleef hij tennissen. “Toen ik terugkeerde uit Amerika was het wel moeilijk om de draad weer op te pikken”, geeft hij toe. “Je hebt daar al veel gespeeld maar je kan het niet maken om twee of drie maanden geen wedstrijden te spelen. Ik heb nooit gedacht aan een profcarrière omdat ik altijd de voorrang gaf aan mijn studies. Ik heb in mijn omgeving genoeg gezien en je moet realistisch blijven. Ook de volgende weken blijf ik sterrentornooien spelen. Ik heb er geen probleem mee dat dames vanaf dit seizoen evenveel prijzengeld krijgen als de heren maar wij verdienen nu wel minder en dat in de hoogste reeks van een populaire sport. De winnaar van een éénsterrentornooi krijgt maar 200 euro en moet hiervoor vier wedstrijden spelen. Vandaar dat de bezetting dit seizoen ook minder is. Tennis is een heel dure sport, vergeet dat niet he..”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio