Food

Zaak in Lange Leemstraat krijgt onderscheiding van internationale Joodse jongerengemeenschap

“Beste falafel van de wereld” vind je in Antwerpen

“Beste falafel van de wereld” vind je in Antwerpen

De fiere uitbater van Beni Falafel Harris Malkoc geflankeerd door Marinela Popa en Claudia Nistor. Foto: Dirk Kerstens

Antwerpen -

Wie al eens at bij Beni Falafel in de Lange Leemstraat heeft gegeten in de beste falafelzaak van de wereld. Dat is beslist door de internationale vertegen-woordigers van Bnei Akiva, een Joodse jongeren-beweging actief in 24 landen.

Bnei Akiva deed een rondvraag bij de internationale vertegenwoordigers naar de favoriete lokale falafelzaak. Onder meer vanuit Italië, Finland, Mexico en Australië werden antwoorden ingezonden. Het Antwerpse Beni Falafel kwam als winnaar uit de bus met een score van 9.4. “We werden persoonlijk van onze winst op de hoogste gebracht en kregen een certificaat dat we trots ophingen in de winkel. Het is een hele eer”, vindt huidige uitbater Harris Malkoc.

“Toch draag ik de prijs vooral op aan Beni Barnatan, die de zaak in 1968 oprichtte, en aan mijn moeder die zo’n tien jaar later mee in de zaak stapte. Beni is ondertussen gestopt met de zaak, maar komt nog heel regelmatig kijken, mijn moeder staat nog steeds in de keuken. Met deze prijs wordt hun jarenlange harde werk in de zaak beloond. Ik nam de zaak pas in 2013 over”, vertelt Harris.

Beni Falafel begon in de Pelikaanstraat en week daarna uit naar de Lange Leemstraat. Volgend jaar viert de zaak haar vijftigjarige bestaan. “Onze slogan is dat we de beste falafelzaak van Antwerpen zijn, nu mogen we dat voorzichtig uitbreiden naar de wereld”, aldus Harris.

Traditioneel pitabrood

“Wat van ons zo’n fijne zaak maakt? Eerst en vooral is alles wat je kunt krijgen bij ons vers. De kruidenmengelingen die we gebruiken zijn lang geleden samengesteld door Beni. Ook het pitabrood wordt op de traditionele manier warm gemaakt met een ijzer. Verder zijn we door de jaren heen ook een authentieke zaak gebleven waar klanten zich echt thuis voelen. Zo’n 30% van de klanten is Joods, nog 30% is Indisch, de overige 40% komt van overal. Die vinden de zaak dan via TripAdvisor of andere toeristische gidsen. Zo is Beni Falafel een zaak voor iedereen.”

Corrigeer