Philippe Mariën (52) was ongewild wereldnieuws na uitsluiting Sagan

Belgische juryvoorzitter na bewogen Tour: “Er moet een videoref bijkomen, net als in het voetbal”

Belgische juryvoorzitter na bewogen Tour: “Er moet een videoref bijkomen, net als in het voetbal”

Philippe Mariën stond in het middelpunt van de internationale belangstelling nadat de jury in de Tour besloot Peter Sagan uit de wedstrijd te zetten.. Foto: Photo News

“In vergelijking met zes jaar geleden is de Tour nog meer een monster geworden. Zeker met de opgang van Twitter. Iedereen heeft zijn zeg en zoals altijd staan de beste stuurlui aan wal.” Philippe Mariën (52) stuurde als juryvoorzitter wereldkampioen Peter Sagan naar huis en dat heeft hij geweten.

Philippe Mariën werd als voorzitter van de wedstrijdjury van de Tour aangeduid door de Internationale Wielerunie (UCI). Voor de Herentalsenaar, is het de tweede keer in zes jaar dat hij de baas is van een Tourwedstrijdjury.

Hoe kijk je terug op je Tour?

Philippe Mariën: “Hoe minder je mij op tv ziet, hoe beter mijn Tour. Maar daar ben ik niet echt in geslaagd.”

Zeg dat wel: de wereldpers stond voor je neus toen de jury Sagan uit de Tour gooide.

“Toen dat gebeurd was, kreeg ik een bericht van een goede vriend. Die zei: Kijk nu geen tv meer, lees geen mails, Facebook of Twitter. Ik kreeg mails uit de hele wereld. Wat we ook hadden beslist, het was nooit goed geweest.”

Wat doet dat met een mens, zo’n immense druk?

“Ik besefte niet wat er op mij af kwam. Als ik nadien die foto’s in de krant zag, met vijftig camera’s op mij gericht, dat is om schrik van te krijgen. Maar ik beet door. Ik heb begin dit jaar mijn levenspartner verloren aan kanker. Ik dacht aan hem en de 64 chemobehandelingen die hij kreeg, toen ik de wereldpers in de ogen blikte. Dan besef je: dit is peanuts in vergelijking met wat hij heeft meegemaakt. Dat heeft me kracht gegeven.”

Was dat niet extra zwaar, die verantwoordelijkheid, nog tijdens je rouwperiode?

“Ik had geen klankbord meer. In de Tour van 2011 waar ik ook juryvoorzitter was, net als in de Giro van 2008, en op de Olympische Spelen van 2012 en 2016 waar ik ‘gewoon’ jurylid was, belde ik hem vaak na een wedstrijddag. Die telefoontjes namen veel druk weg. Nu niet dus.”

Terug naar die sprint tussen Sagan en Cavendish: eerst komt er een tijd- en puntenstraf voor Sagan, maar later wijzigt dat in een uitsluiting. Wat is er tussen die twee beslissingen gebeurd?

“Niets. Dat eerste had de jury enkel binnenskamers geopperd, als mogelijkheid. Dat had nooit naar buiten mogen komen. We namen maar één beslissing.”

Hoe vermijd je discussies?

“Er moet een videoref bijkomen, net als in het voetbal. Die moet zich voor de tv op het moment van de sprint alleen op de sprint zelf concentreren, dan moeten wij naderhand geen beelden meer gaan bekijken en valt de beslissing meteen. De UCI beloofde me daar werk van de te maken.”

Kun jij nu nog door één deur met Peter Sagan?

“Natuurlijk. Hij had waarschijnlijk zelfs in Herentals gereden, mocht hij geen onoverkomelijke sponsorverplichtingen gehad hebben in Polen. We hadden al twee businessclasstickets besteld om hem naar Warschau te voeren en terug. Maar het kon écht niet.”

Hectiek, perstoestanden, de risee op de (anti-)sociale media. Ben jij een masochist?

“Uit het dak van de wagen hangen, net achter Froome, terwijl hij in Marseille het criterium rijdt: daar doe je het voor.”

Belgische juryvoorzitter na bewogen Tour: “Er moet een videoref bijkomen, net als in het voetbal”
Foto: BELGAIMAGE
Corrigeer