Zonnebeke beleeft tweede keer Slag om Passendale

De medewerkers van het Memorial Museum Passchendaele 1917. Foto: ptb

Vleteren / Langemark-Poelkapelle / Zonnebeke -

De medewerkers van het Memorial Museum Passchendaele 1917 zijn volop in de weer voor drie dagen van evenementen, plechtigheden en living history in het kader van de herdenking van de Slag om Passendale.

“We hebben een heel druk programma”, zegt Steven Vandenbussche, directeur van het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke. “Er is de belangrijke Britse plechtigheid op Tyne Cot Cemetery op maandag 31 juli in aanwezigheid van de Britse royals Kate, William en Charles, het Belgische koningspaar en vierduizend Britse familieleden. Driehonderd mensen die zich inschreven voor het Passchendaele 100-programma, volgen die plechtigheid op groot scherm bij het kasteeldomein.”

De Commonwealth War Graves Commission liet deze week 65 hoveniers aanrukken vanuit de hele Ieperboog en het Franse Armentiers om in een halve dag tijd de boorden van de grote begraafplaats piekfijn te verzorgen voor het hoog bezoek.

Kanonnen

“Naast de Britse organisatie op Tyne Cot vinden wij het belangrijk dat iedereen de slag kan herbeleven tijdens een publieksweekend. Op het kasteeldomein rond het museum staat een kampement van meer dan driehonderd re-enactors uit meer dan tien landen. Zij brengen de historische taferelen van toen weer tot leven. Een deel van het kasteeldomein werd omgewoeld tot een slagveld zoals het er 100 jaar geleden uitzag.”

Verschillende musea en instituten stellen collectiestukken tentoon, waaronder een Franse tank, het authentiek Brits uniform van koning Albert I, het Brits veldartilleriestuk QF 18 Pounder met munitievoortrein en vijfkoppige bemanning en twee Belgische hondenmitrailleurkarren. “Het Britse Royal Artillery Museum schonk ons twee kanonnen die gebruikt werden tijdens beide wereldoorlogen. Een kanon staat op het kasteeldomein, de andere op de markt van Passendale.”

In Langemark wordt de herdenking maandagochtend om 5.20 uur op gang geschoten tijdens ‘Passchendaele Zero Hour’ bij het Welsh Memorial. In Vleteren wordt zondag vanaf 14 uur een plechtigheid gehouden op Dozinghem Military Cemetery met gidsbeurten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio