Ook verzoekjes worden mogelijk

Vrijwilligers rijden rusthuisbewoners rond met riksja

Vrijwilligers rijden rusthuisbewoners rond met riksja

Peter van het project is acteur Marc Coessens. Foto: pvw

Zemst -

De inwoners van WZC Releghem kunnen sinds kort fietstochtjes maken in een riksja. Vrijwilligers rijden hen meermaals per week rond inde gemeente.

De aankoop van de riksja kadert in het project ‘Fietsen zonder leeftijd’ van Mobiel 21, een beweging voor duurzame mobiliteit. Marc Coessens, Dokter Frank uit Wittekerke, nam het peterschap op zich en kwam de riksja intrappen.

Met de riksja willen de directie van WZC Releghem en het OCMW bewoners de mogelijkheid geven terug te kunnen genieten van een mooie fietstocht. De bewoners nemen vooraan plaats, de fiets wordt bestuurd door vrijwilligers of personeel.

“Heel wat van onze bewoners stapten vroeger meermaals op de fiets”, zeggen OCMW-voorzitster Kristel Van Praet en directeur van het WZC Gert Van Saet. “Maar hun leeftijd laat dat nu niet meer toe. Toen we enkele jaren geleden kennis maakten met de riksja, daagde het idee om er ook eentje in het woonzorgcentrum te halen.”

Herontdekken

Intussen is de eerste rit al een feit. Dankzij vier vrijwilligers, die telkens een toertje van een half uur maken, kunnen de bewoners de gemeente herontdekken. De animatoren en de vrijwillige trappers stippelden enkele mooie routes uit.

“Het is een ritje tussen de velden”, zeggen vrijwilligers Jessika Peeters en Jean-Pierre Lenaerts. “Wij tekenden beiden in op dit initiatief omdat het een leuke manier is om de bewoners nogmaals door hun gemeente te laten rijden. Ze genieten daar erg van. Maar ook voor ons is het plezant om een toertje te maken en een babbel te slaan. Later kunnen de ook verzoekjes kunnen aanvragen. Zo kunnen ze terugkeren naar de straat waar ze ooit woonden of naar het parkje waar ze vroeger speelden.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio