Kwaliteitslabel voor honing uit Jette

Kwaliteitslabel voor honing uit Jette

De kinderen mochten de honing uit de roosters halen. Foto: rdb

Jette -

De oogst van de honingramen op het dak van het Jetse gemeentehuis valt dit jaar tegen. Dat is te wijten aan het slechte weer tijdens het voorjaar.

De kinderen op de kinderboerderij van Jette kregen gisteren de kans om de honingramen onder handen te nemen, afkomstig van het dak van het gemeentehuis van Jette en uit de bijentuin. De kinderen volgen er deze week een stage waarin de bij centraal staat.

Imker Didier Paternotte maakte eerder deze week samen met schepen van Milieu Claire Vandevivere, de honingramen los en bracht ze naar de kinderen. Daar leerde hij hen hoe ze de honing er uit moesten halen.

Oogst valt tegen

“Maar de oogst dit jaar valt wat tegen”, zucht Paternotte. “Het slechte weer tijdens het voorjaar is de grote boosdoener. Gemiddeld rekenen we op zo'n twintig kilogram honing. In een goed jaar kan dat zelfs oplopen tot veertig kilogram. Maar ik vrees dat er nu slechts dertien kilogram zal zijn.”

Dat kon de pret bij de kinderen alvast niet bederven. Zij gingen uiterst minutieus te werk om de honing uit de ramen te halen.

“Het is belangrijk dat we hen het belang van de fauna en flora aanleren”, zegt schepen Vandevivere. “Het zijn voornamelijk stadskinderen, dus een beetje educatie over de natuur kan zeker geen kwaad.

De bijenkasten op het dak van het gemeentehuis staan er sinds 2014 en hebben al tal van mensen plezier gedaan.

Honeymoon

“Trouwende koppels krijgen sinds vorige zomer allemaal een potje honing cadeau met de naam Honeymoon. Ook de kinderen op de boerderij zullen een potje mee mogen nemen. We volgens trouwens een heus lastenboek waardoor we het label van kwaliteitshoning mogen hanteren. De potten die voldoen aan die voorwaarden krijgen het zegel Honing van Jette.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio