Trump roept op tot afschaffing van filibusteren in de Senaat

Trump roept op tot afschaffing van filibusteren in de Senaat

Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag in een serie tweets gehekeld dat zijn Republikeinse partij ondanks een numeriek overwicht in de Senaat haar agenda in de hoge vergadering niet kan doordrukken.

De Republikeinen beschikken in de Senaat over 52 zetels, de Democraten en onafhankelijken samen 48 stuks. Maar met zijn meerderheid heeft de Grand Old Party geen wapen tegen de aloude praktijk van het filibusteren. Het houdt in essentie in dat senatoren eindeloos mogen praten over een bepaald onderwerp, waardoor een stemming vertraging oploopt, en soms daardoor ook vervalt. Om aan het filibusteren een einde te maken is een meerderheid van zestig stemmen nodig, wat de partij van Trump niet heeft.

De president twitterde zaterdag dat de partij “NU” van die “verouderde” regel af moet omdat die de “Republikeinse Partij doodt en acht Democraten toelaat het land te controleren”. In de pijplijn van de Senaat zitten er tweehonderd wetsontwerpen, voegde Trump eraan toe, vele “geweldige” Republikeinse ontwerpen zullen het niet halen. Hij verwees daarbij ook naar het debacle rond de hervorming van de ziekteverzekering.

Meerderheidsfractieleider Mitch McConnell kreeg in de presidentiële tweet te horen dat hij “NU” een meerderheid van 51 stemmen moet doordrukken en “WINNEN”. “HET WORDT TIJD”, blokletterde Trump ook.

De “Republikeinen in de Senaat zullen nooit winnen indien zij NU niet gaan naar een meerderheid van 51 stemmen. Zij lijken wel gekken en verliezen enkel tijd”, twitterde het staatshoofd omtrent zijn partijgenoten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S