Optreden van populaire rapper Boef stopgezet: “Te gevaarlijk”

Lang hebben de fans niet kunnen genieten van het optreden van de Nederlandse rapper Sofiane Boussaadia, aka Boef, op het Sfinksfestival in Boechout. Het concert werd na een half uur stopgezet, omdat het te druk werd aan het podium.

De concerttent op het Sfinksfestival stond al voor de Nederlandse ster zijn opwachting maakte, overvol. Opvallend detail: er bevonden zich veel jonge kinderen tussen een publiek dat verder alle leeftijden telt. Sfinks staat bekend om zijn brede familiale appeal, maar nooit eerder mengden de jongsten, die normaliter op springkastelen buitelen, zich zo verwachtingsvol onder de massa.

(lees verder onder de foto’s)

Optreden van populaire rapper Boef stopgezet: “Te gevaarlijk”
Foto: Koen Bauters
Optreden van populaire rapper Boef stopgezet: “Te gevaarlijk”
Foto: Koen Bauters

Boef was bijna twintig minuten te laat, wat de drukte natuurlijk niet had doen afnemen. Sommige kinderen klommen zelfs tegen de zijpalen van de concerttent op. Toen de artiest uiteindelijk verscheen, had de organisatie de ‘grote mensen’ al moeten oproepen om achteruit te gaan. Bleek dat zich ook voor het podium, tegen het dranghekken, veel jongeren tussen acht en zestien samengepakt hadden. Boef begon er dan wel aan, met een aantal luid meegebrulde hitjes, maar na een goed kwartier werd het te erg.

Optreden van populaire rapper Boef stopgezet: “Te gevaarlijk”
Foto: Koen Bauters

Drie tieners flauwgevallen

Er vielen kinderen en pubers flauw, Boef riep het publiek nadrukkelijk op om ruimte voor het podium te maken, maar dat leverde weinig resultaat op. Uiteindelijk werd het concert na een half uur terecht stopgezet. ‘Te gevaarlijk’, vond Boef en met hem ongetwijfeld ook de organisatie, maar onbegrijpend boegeroep was hun deel. Tien minuten later was de rapper alweer weg van het festival.

Gelukkig vielen er geen slachtoffers. Drie tieners vielen flauw en meerdere jonge kinderen werden uit het publiek gehaald. Wat kinderen vonden hun ouders niet terug. Maar erger werd vermeden toen het concert voortijdig werd stopgezet.

“We wisten natuurlijk dat Boef een jonger publiek zou aantrekken”, zegt organisator Patrick De Groote. “Maar dat zulke jonge kinderen voor het podium zouden staan, was een verrassing. We hebben altijd al veel kinderen te gast gehad op het festival. Sfinks verwelkomt sinds jaar en dag families en ons kinderpark is een grote troef. We plannen ook speciaal concerten voor de kinderen op zondagochtend, zoals met Kapitein Winokio. En het is toch mooi dat ouders een concert kunnen beleven met hun kinderen”, zegt De Groote.

“Hij was zelf ook verrast”

Optreden van populaire rapper Boef stopgezet: “Te gevaarlijk”
Boef Foto: Victoriano Moreno

“Maar nu speelt iets nieuws: er is een grote verjonging bezig, kinderen zijn in de popmuziek een commerciële categorie worden. Het gaat niet meer om verkoop van platen maar om wat een artiest op YouTube betekent”, aldus De Groote.

Boef bereikt een heel jong publiek. “Hij was zelf ook verrast door de situatie. Meestal heeft hij een meer homogeen publiek voor zich. Hij speelde ook op Afro Latino en daar zijn geen of nauwelijks kinderen”, zegt De Groote. “Dat is dus een situatie waarover we ons moeten beraden. Kunnen wij een populaire popartiest als Boef programmeren? Ik kan daar nog geen antwoord op geven.”

“Het is een teleurstelling, vooral voor al die jonge mensen die naar dit concert hadden uitgekeken. Ze waren met velen gekomen, het was gratis, en het eindigde voor hen in mineur”, besluit De Groote.

Optreden van populaire rapper Boef stopgezet: “Te gevaarlijk”

De woordvoerder van de politiezone Minos, waar Boechout onder valt, bevestigt dat er iemand onwel geworden is tijdens het optreden van Boef. Er was ook een kleine schermutseling tussen bezoekers. Maar de organisatie kan niets verweten worden, klinkt het. “Er was vooral heel veel volk.”

Corrigeer

MEER NIEUWS