En plots staat er een fietsende Spaanse clown voor je deur

Tuinbouwer Guy Van Rysseghem had vrijdagavond wel heel onverwacht en ongewoon bezoek: toen hij van zijn oprit in de Stationsstraat wilde wegrijden vroeg een fietser hem of hij overnachting kon krijgen. Bleek het te gaan om de Spaanse wereldfietser Alvaro Neil, die in 2004 thuis vertrok om de wereld rond te fietsen als clown. Neil heeft ondertussen al meer dan 200.000 km op de teller, en versleet al 3 fietsen.

“Normaal gezien slaap ik altijd buiten, en zoek ik een bos of zo op, maar omdat het regende vroeg ik toch onderdak, en na een paar minuten voelde ik dat de tuinbouwer er voor open stond.  Hij bood me aan om in zijn serre te slapen, en dat is voor mij meer dan genoeg”, aldus Alvaro Neil, die in de serres ruimte zat had om zijn tentje op te slaan, zijn avondmaal klaar te maken, en zijn gsm en laptop op te laden aan het mini-zonnepaneel dat hij op zijn tocht door nu al 113 landen wereldwijd meevoert.

"Na al die jaren, en ook door mijn job als clown, heb ik ervaring genoeg om mensen in te schatten" aldus Alvaro Neil, "en ik voelde meteen dat het klikte met Guy. In dat soort gesprekken gaat het een beetje zoals een hond die aan iemand snuffelt", lacht de Spanjaard.

Oefenrit
Alvari Neil is 50, was advocaat, werkte bij een notaris, maar vond op een dag dat hij zijn droom moest waarmaken: de wereld rondreizen. Bij wijze van ‘oefenrit’ toerde hij tussen 2001 en 2003 anderhalf jaar door Zuid-Amerika, om op 19 november 2004 uit Oviedo in Spanje te vertrekken voor zijn wereldtoer. Op 19 november 2017 wil hij weer thuis zijn. Neil is ook clown en onderweg geeft hij gratis shows in ziekenhuizen, gevangenissen.

“In december vorig jaar trad ik op voor de vluchtelingen in Griekenland” aldus Neil, die zegt dat hij gemiddeld 10 euro per dag consumeert. Zijn levensmotto is eenvoudig: “Veel te veel mensen stellen hun dromen alsmaar uit. Mensen moeten beseffen dat er net als op de eieren die ik nu eet, er ook een houdbaarheidsdatum op henzelf staat. Wie een droom heeft, moet er meteen voor gaan.”  Alvaro Neil is in Spanje “wereldberoemd”.  De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling zette recent zijn naam op één van hun vliegtuigen. "En ik heb daar geen geld voor gekregen" aldus de wereldfietser, "en ik mag in ruil ook niet gratis met Vueling vliegen, maar dat maakt me allemaal niet uit. Ik ben gelukkig met wat ik doe en hoe ik leef. En ze stuurden me wel een foto van dat vliegtuig met mijn naam er op. " Ook BBC en CNN maakten al reportages over hem.

Slangenbeet
De wereldfietser en Guy Van Rysseghem waren wildvreemden voor elkaar, maar het toeval wilde dat ze toch een raakpunt hadden. Van Rysseghem is cameliakweker, en werkt vaak samen met tuinbouwers uit de streek waar Alvaro Neil afkomstig van is: “ik sliep hier zo ver van huis tussen de planten uit mijn eigen streek”, aldus de fietsende clown.

Zaterdag vertrok hij alweer, met Amsterdam als volgende stopplaats: "Daar moet ik alvast het frame van mijn fiets laten herstellen. In al die jaren heb ik al drie fietsen versleten. Andere hebben op mijn leeftijd al drie vrouwen versleten", grapt hij nog. Nu kan hij ook lachen om de soms wel erg nare ervaringen die hij meemaakte: "Zeven keer kon ik al dood geweest zijn" zo klinkt het "één keer door een slangenbeet, malaria gehad ook, een andere keer door een aanrijding door een auto, nog een andere keer toen de remmen van een bus het niet meer deden. Dat was in Peru.  Toen de chauffeur het merkte sprong hij zelf uit de bus, en liet de passagiers, aan hun lot over. Die bus stortte bijna de ravijn in. Maar zie, ik ben er nog!"

Alvaro Neil publiceerde zelf al over zijn ervaringen, onder meer onder de vorm van een blog en videoreportages. Hij kan gevolgd worden via zijn website www.biciclown.com en zijn Facebookpagina.

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees