Hier strijkt binnenkort de wereldtop van de robotchirurgie neer

De chirurg (vooraan) bedient de robot die, achter op de foto, de operatie uitvoert. Foto: lvi

Gontrode / Melle -

Wie op de E40 richting Brussel rijdt, heeft het al gezien: in de Proefhoevestraat in Gontrode wordt een nieuw centrum voor ­robotchirurgie gebouwd. Chirurgen van overal ter wereld komen daar een opleiding volgen.

In 2013 begonnen uroloog Alexandre Mottrie en anesthesist Geert Vandenbroucke van het Aalsterse Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in de Proefhoevestraat in Gontrode de ­ORSI Academy (waarbij ‘ORSI’ staat voor ‘OLV Robotic Surgery Institute’). Het centrum groeide in geen tijd uit tot de wereldtop in opleidingen voor de robotchirurgie. Vier jaar later is de academie zo succesvol dat ze een nieuw centrum aan het bouwen is. De eerste steen daarvoor werd gelegd in maart van dit jaar.

“We zijn begonnen met één robot. Intussen staan er al vijf”, vertelt COO Luc Veramme. “Bij robotchirurgie bedien je met joysticks vier robotarmen. Dat biedt geweldige voordelen. Zo kun je veel nauwkeuriger opereren omdat je een orgaan langs alle kanten kunt bekijken en 3D-prints kunt maken. De armen van de robot trillen niet zoals die van de chirurg en we moeten maar vier minuscule gaatjes maken in plaats van spieren door te snijden. Zo is er heel weinig bloedverlies en verloopt de revalidatie sneller.”

De chirurgen leren eerst werken met een simulator, daarna opereren ze dode dieren om vervolgens over te schakelen op levende.”

Internationaal

Vorig jaar leidde de ORSI Academy 704 chirurgen op uit twintig landen. ORSI is nu al het grootste opleidingscentrum voor robotchirurgie van Europa.

In het nieuwe opleidingscentrum zal plaats zijn voor twintig tot dertig robots. COO Luc Veramme: “We worden ook een centrum voor andere innovaties. Bedrijven zullen bij ons bepaalde tests kunnen laten uitvoeren en de twee grootste universiteiten, de UGent en de KU Leuven, zullen er onderzoek kunnen doen. Ook de­ ­faculteit Diergeneeskunde van de UGent (in Merelbeke, nvdr.) kan bij ons terecht. Eén robot is van ons, de andere hebben we in bruikleen. Zo’n robot kost makkelijk 2 tot 2,5 miljoen euro.”

Het nieuwe centrum, dat 18 à 20 miljoen euro kost, gaat open in juni volgend jaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees