Oudste punkgroep van het land stort zich op nieuwe uitdaging

Oudste punkgroep van het land stort zich op nieuwe uitdaging

The Dirty Scums openen deze maand een pop-upcafé in hun thuisbasis Schuiferskapelle. Foto: Hein Cannie

Schuiferskapelle / Tielt -

The Dirty Scums, de oudste punkgroep van het land, opent deze zomer een eigen pop-upcafé in Schuiferskapelle.In den Schuymenden Bierpot zal drie zondagen in augustus open zijn. “Ik droom al sinds mijn tiende van een eigen café”, zegt oprichter Bart D’Ooghe.

Het Tieltse themajaar Bieren en Brouwerijen klinkt punkgroep The Dirty Scums uit Schuiferskapelle als muziek in de oren. Vooral nu ze zelf een dorstig feestjaar beleven ter gelegenheid van de tiende verjaardag van hun eigen bier ‘nen Dirty Scum’. Tijdens de voorbije junikermis van Schuiferskapelle speelden ze al gretig in op het thema met de organisatie van een tentoonstelling en een lezing. Onlangs lanceerde de stad Tielt met ‘Tappen en Trappen in het Tieltse’ een eigen wandel- en fietsroute in het thema van Bieren en Brouwerijen’. “De fietsroute loopt langs ons repetitielokaal in de Bilkbosstraat. Onze oprit nodigt dan ook gewoon uit om er biergewijs iets mee te doen”, zegt Bart ‘Dirty Pik’ D’ooghe, oprichter van The Dirty Scums. “Het is niet dat The Dirty Scums iets hebben tegen zondigen, maar het zou echt zonde geweest zijn als we deze kans lieten liggen.”

De oprit zal drie zondagen lang omgevormd worden tot een openluchtbar. Bij droog weer kunnen de dorstigen er terecht voor een beperkt assortiment aan dranken. Daarbij zal hun eigen bier, ‘nen Dirty Scum’, in de kijker staan. De leden van de punkgroep brachten immers exact tien jaar geleden hun bierproject op de markt.

Cafénaam gehaald uit boek

Naar een naam voor het cafeetje moest allerminst op zoek worden gegaan. “Al van mijn tiende wist ik dat mijn eigen café later ‘In den Schuymenden Bierpot’ zou noemen”, zegt D'ooghe. “En dit meer bepaald na het lezen van het boek Bartel Overwon (het debuut uit 1956 van de West-Vlaamse schrijver Robert Baccarne, nvdr.) en na een literair bezoek in het beschreven café In den Bierpot. Dat heeft bij mij een onuitwisbare indruk nagelaten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees