Kuurns koppel herdenkt gesneuvelde Britse soldaat: “Zijn familie verbleef bij mijn ouders tijdens WO II”

Luc en Thérèse volgden de plechtigheden in Zonnebeke. Luc leerde Wendy kennen nadat haar grootvader bij Lucs ouders overnachtte tijdens WO II. Veel herinneringen hadden ze niet meer, behalve een foto van de grootvader, Wendy en haar zus (kleine foto). Foto: ptb en rr

Kuurne / Zonnebeke -

Luc Vertriest (72) en Thérèse Boury (70) uit Kuurne woonden gisteren de plechtigheden voor de honderdste verjaardag van de Slag om Passendale in Zonnebeke bij voor een Britse vriendin. Omdat zij er niet bij kon zijn, herdachten Luc en Thérèse haar overgrootvader, die 100 jaar geleden sneuvelde in de Slag.

“De overgrootvader van Wendy Shortt Herbert Hulme is exact 100 jaar geleden in Zonnebeke gesneuveld”, vertelt Luc. “Omdat ze op reis is, kon ze niet aanwezig zijn. Wij lieten ons daarom voor haar registreren bij de Britse overheid om de plechtigheden op Tyne Cot Cemetery en op het kasteeldomein bij het Memorial Museum Passchendaele 1917 bij te wonen en haar overgrootvader te herdenken. We namen een hele reeks foto’s voor haar.”

Overnachting tijdens WO II

“We legden ook contacten, die ons meer kunnen vertellen over hoe hij hier gesneuveld is. Zijn naam staat op de Menenpoort in Ieper, wat betekent dat hij geen gekend graf heeft. Zij beloofden om meer info op te zoeken.”

Luc leerde Wendy kennen nadat haar grootvader bij zijn ouders en hem overnacht hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog. “De herinneringen hieraan waren verloren gegaan, behalve een oude foto van de grootvader met kleindochter Wendy, haar zus en een adres. De grootvader had die foto enkele jaren na WO II gestuurd en ik had ze een drietal jaar geleden nog eens in handen. Ik besliste om een nieuwjaarskaartje te sturen naar dat adres. Zo kreeg ik reactie van Wendy en raakten we bevriend.”

Krans tijdens Last Post

Het Kuurnse koppel gidste Wendy en haar vader enkele weken geleden al eens door de Westhoek. “We bezochten samen Tyne Cot Cemetery, de Duitse militaire begraafplaats in Langemark en de Menenpoort”, aldus Luc. “We zorgden er zelfs voor dat zij tijdens de Last Post een krans konden neerleggen onder de Menenpoort.”

Luc nam foto’s van de BBC-evocatie bij de Lakenhalle in Ieper, de plechtigheid op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke en kon gisteren zelfs een aantal kiekjes nemen van prins Charles, koning Filip en koningin Mathilde bij War Horse op het kasteeldomein van Zonnebeke.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio