Verhalen van echte mensen raken het meest op Radio Spes

Woord van God weerklinkt al dertig jaar vanuit Koekelbergse basiliek

Woord van God weerklinkt al dertig jaar vanuit Koekelbergse basiliek

Persoonlijke verhalen raken het meest, weet Wim Corbeel. Foto: ycs

Koekelberg / Brussel -

Al dertig jaar lang verkondigt Radio Spes het woord van God vanuit de basiliek van Koekelberg. Radio Spes brengt ook verhalen van echte mensen. En die raken het meest.

Radio Spes biedt ook een brede waaier aan muziek. U hoort er religieuze muziek maar ook country, popmuziek, jazz, kleinkunst en folk.

“We hebben een brede muzieksmaak, maar er zijn grenzen”, zegt directeur Wim Corbeel. “Dance en heavy metal programmeren staan te ver van onze luisteraars. Bij Radio Spes hechten we ook veel belang aan de teksten van de liedjes. Songs die prostitutie of drugs verheerlijken, zijn uit den boze.”

Op 27 maart 1987 ging de Nederlandstalige zender in de ether vanuit de basiliek in Koekelberg, waar de studio's nog altijd staan. Corbeel raakte bij de zender betrokken na een thesis over kerkelijke media, bijna twintig jaar geleden. Hij waakt over de kwaliteit, stuurt zijn team aan en neemt zelf graag plaats achter de micro om mensen te interviewen.

Kerk in Brussel

“Onze focus ligt op de kerk in Brussel. In De Katholieke Ket, ons populairste programma, laten we telkens een gelovige aan het woord die een band heeft met Brussel. Dat kan een geestelijke zijn, maar we mikken vooral op de doorsnee gelovige. Centraal staat hoe die persoon zijn geloof invulling geeft in het dagelijkse leven. Het zijn unieke verhalen met veel weerklank, ook bij luisteraars die niet gelovig zijn. Ook bij ons ochtendprogramma Morgenwijding, waarbij we nagaan wat een evangelische tekst nu voor ons kan betekenen, spreekt die persoonlijke insteek aan. "

Ook de actualiteit komt aan bod. “Toen aartsbisschop Jozef De Kesel te gast was, vertelde hij dat vluchtelingen met elkaar in contact brengen een van de grote uitdagingen is voor de kerk in Brussel. Heel wat van hen zijn christen, maar hebben een erg diverse achtergrond.”

Uitsluitend negatief

“In samenwerking met onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven raamden we een tiental jaar geleden het aantal luisteraars op 40.000, en dat op basis van onze contactgegevens.” Radio Spes heeft het geld niet om te laten onderzoeken hoeveel luisteraars er vandaag hun toestel afstellen op 105.0 fm, maar weet wel dat er elke dag zo'n twee tot vierduizend mensen inloggen op de uitzendingen online. Best veel, in een tijd waarin de kerken leeglopen en het kerkelijk instituut na een reeks schandalen rond pedofilie lange tijd uitsluitend negatief onder de aandacht kwam. “Het is vreemd, maar die schandalen hebben de radio niet veel pijn gedaan. Op persoonlijk vlak was de impact op wél groot.”

“De schandalen bleven elkaar opvolgen en velen raakten ontmoedigd. Tegelijk groeide het besef: we moeten terug naar de kern van het evangelie. In de kerk beslisten we om meer tijd en aandacht te besteden aan elkaar. Het kerkelijk beleid heeft ook stappen gezet. Het personeel van de bisdommen heeft een verplichte vorming gevolgd waarbij aan bod kwam hoe je met pedofilie kunt omgaan.”

Controversieel

Controversiële thema's komen dan wel aan bod op Radio Spes, toch neemt de zender zelf geen standpunt in. “Wij zijn een doorgeefluik van de katholieke kerk. Wij vragen welke standpunten de kerk inneemt en waarom ze dat doet. Terwijl andere media de kerk vaak eenzijdig belichten, streven wij ernaar om een volledig en objectief beeld te geven.”

Meer info over Radio Spes vindt u op de site www.radiospes.com. De podcast is te beluisteren op www.mixcloud.com/radiospes.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio