Na nakende capaciteitsproblemen en onenigheid: parallelle bitcoin gelanceerd

Na nakende capaciteitsproblemen en onenigheid: parallelle bitcoin gelanceerd

Foto: Getty Images

Onenigheid in de bitcoin-gemeenschap heeft ertoe geleid dat er dinsdag een nieuwe, virtuele munt is gelanceerd: de bitcoin cash. Nu de bitcoin alsmaar populairder wordt, dreigden er capaciteitsproblemen. De initiatiefnemers van de parallelle munt maken gebruik van een eigen, sneller netwerk.

Het is nog onduidelijk hoe beide virtuele munten zich zullen gaan verhouden tot elkaar. De klassieke bitcoin evolueerde dinsdag amper. De waarde bleef stabiel op 2.775,03 dollar, berekende het persagentschap Bloomberg dat de gegevens van de verschillende platformen groepeert.

De bitcoin werd de jongste maanden alsmaar populairder. Midden juni bereikte de virtuele munt nog een absolute recordkoers van 2.999,97 dollar. Maar die populariteit dreigde ook de handel in de bitcoin te bemoeilijken. De IT-infrastructuur waarop de transacties plaatsvinden, moest dan ook dringend worden aangepast. En daarover ontstond dus onenigheid, met de parallelle bitcoin cash tot gevolg.

Wat is het verschil?

Bitcoin cash zou veel sneller zijn dan gewone bitcoins. De stukje waaruit de blockchain bestaat, de ‘blocks’, zijn groter waardoor transacties een pak sneller kunnen gaan. De blockchain is een soort enorm logboek waarin alle bitcointransacties in opgenomen staan.

Bij de gewone bitcoin, met blocks van 1 MB, worden alle transacties van het afgelopen half ur gegroepeerd in één block. Bitcoin cash gebruikt ‘blocks’ van 8 MB, waardoor de transacties een stuk sneller zullen verlopen.

Tegenstanders van ‘grotere blockchains’ vrezen dat zo het gedecentraliseerde karakter van bitcoins verloren zal gaan.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees