Punkband brengt jubileumplaat uit

Punk leeft en kiest voor totale “anarchie in Leuven”

Punk leeft en kiest voor totale “anarchie in Leuven”

Foto: credit

Om hun twintigjarig bestaan te vieren brengen de Leuvense punkers van Ulrikes Dream een nieuwe plaat uit: ‘Anarchie in Leuven’. De plaat bevat tal van knipoogjes naar de Leuvense thuisstad van de band.

Sinds het ontstaan van de band in december 1997 heeft Ulrikes Dream een trouwe schare fans achter zich opgebouwd. In Leuven treden ze geregeld op in het Jeugdhuis Sojo en cafés zoals 't Vervolg op het Damiaanplein en het Rock Café op de Oude Markt. Ook in het buitenland heeft de band een fan base ontwikkeld, mede door hun vorige plaat uit 2011, ‘Van 9 tot 5', die lovende reviews kreeg in buitenlandse punkpublicaties. Vandaar dat hun nieuwe plaat mee uitgegeven wordt door drie buitenlandse labels, het Duitse Wahnfried Records en de Franse Maloka en Deviance.

Sociale kritiek

‘Anarchie in Leuven’ werd een plaat met heel wat sociale kritiek, geïnspireerd door de anarchistische sympathieën van de bandleden. De kritiek is gericht op de Belgische overheid - zoals in het nummer ‘soldaat op straat’ waarin ze het beleid van de regering om veel militairen op straat te zetten, aankaarten - en wanpraktijken door bedrijven. Zo gaat het nummer ‘Zet je baas op straat’ over het ontslag van de vriendin van Hans, de frontman. “Veel bazen ontvangen vette salarissen, maar als ze moeten besparen, danken ze het personeel af in plaats van in hun eigen loon te knippen. Dat is meer en meer het geval. We zijn aan het terugkeren naar een 19de-eeuwse samenleving,” stelt de punker.

Stadhuis in de fik

In ongeveer de helft van de nummers zitten verwijzingen naar Leuven - “omdat Leuven onze thuisbasis is” - maar dit gaat vooral om “couleur locale”, zeggen ze zelf. Eén van de nummers is aan Villa Squattus Dei gewijd, het voormalige krakerspand op de Schapenstraat waar er zich nu studentenkoten bevinden. “Het is een nostalgisch nummer”, klinkt het. “Het refrein gaat als volgt: ‘ontruimd, verbouwd, maar niet vergeten’.”

Rellen in Leuven

De hoes van de plaat, ontworpen door kunstenaar Steven S., toont een Leuven waar er serieuze rellen bezig zijn; het stadhuis staat zelfs in brand, iets wat de band best amusant vindt. “Op onze hoes wilden we alle punkclichés op een hoopje gooien. We hebben Steven gevraagd zich te laten gaan, om er doodshoofden in te steken, bijvoorbeeld”, zegt Hans.

Enkel op vinyl

De plaat - die enkel op vinyl verschijnt en volledig Nederlandstalig is - zal voorgesteld worden tijdens het releasefeest op zaterdag 5 augustus in 't Vervolg. Geïnteresseerden kunnen ‘Anarchie in Leuven’ nu al bestellen door een mail te sturen naar ulrikesdream@skynet.be.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S