Kris Peeters helpt vrijwilligers van Maasmechelse speelpleinwerking

Kris Peeters helpt vrijwilligers van Maasmechelse speelpleinwerking

Foto: JEFFREY GAENS

Maasmechelen -

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft woensdagmiddag geholpen bij het bedelen van het eten voor de tientallen kinderen die aanwezig waren op speelpleinwerking De Saenhoeve in Maasmechelen. Zo toonde hij zijn steun aan de tientallen vrijwilligers, die elke dag in de weer zijn om de kinderen leuke spelletjes en avonturen te laten beleven.

Ondertussen gaf de vice-eerste minister ook uitleg inzake de hervorming van de vrijwilligerswet. Zo zullen vrijwilligers voortaan kunnen terugvallen op een kostenvergoeding en biedt de nieuwe wet een betere bescherming voor de vrijwilligers.

Deze zomer spelen elke dag tussen 9 uur en 16 uur meer dan tweeduizend kinderen op het speelplein. Meer dan honderd animatoren en honderd ondersteunende vrijwilligers houden het speelplein De Saenhoeve, dat in 2009 de Prijs van het Vrijwilligerswerk in de wacht sleepte, draaiende. De speelpleinwerking ontvangt op piekdagen tot ruim vijfhonderd kinderen van alle culturen en uit alle geledingen van de maatschappij.

Minister Peeters werd verwelkomd door de zesjarigen die hem stonden op te wachten met vlaggetjes en hem met een sierlijke buiging naar binnen loodsten. Daarna kreeg hij een uitgebreide rondleiding. “Initiatieven als deze zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen en voor het aanpakken van de generatiearmoede. Lokale initiatieven moeten ook ondersteuning krijgen van alle overheden en dat kan door financiële steun vrij te maken en de vrijwilligers te ondersteunen”, aldus minister Peeters. “Om vrijwilligerswerk aan te moedigen bestaat er sinds 2005 een wet, maar daar komt nu een update van. Een aantal interpretatie- en andere problemen die tot onzekerheid leiden bij de vrijwilligers of bij de organisaties worden weggewerkt. Vrijwilligers krijgen volgens het vernieuwde statuut een kostenvergoeding in plaats van een vergoeding voor gepresteerde diensten. Er bestond hier blijkbaar verwarring over. Vrijwilligers kunnen voortaan een fietsvergoeding krijgen, net zoals werknemers in de privésector.”

Occasionele geschenken voor vrijwilligers zullen niet langer als loon worden beschouwd. Het begrip beroepsgeheim wordt verduidelijkt voor vrijwilligers. “Tot nu toe moest de vrijwilliger zelf zien te achterhalen of hij of zij aan beroepsgeheim onderworpen was. Een vrijwilliger, die bijvoorbeeld maaltijden bedeelt in een rusthuis, kan medische info opvangen. Vanaf nu zal de organisatie die een beroep doet op vrijwilligers hen duidelijk moeten maken of het beroepsgeheim al dan niet op hem of haar van toepassing is. Wie als vrijwilliger taken uitvoert in het kader van niet bezoldigd mandaat zal door alle openbare instellingen als vrijwilliger worden beschouwd. Het wetsontwerp wordt besproken met de Hoge Raad voor Vrijwilligers en de Nationale Arbeidsraad en vervolgens aan de ministerraad voorgelegd. De hervorming zou in de herfst in voege kunnen treden”, aldus Peeters, die de kinderen aardappelen, worst en rode kool opschepte.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio