Oude trap van Duits kerkhof blootgelegd

Oude trap van Duits kerkhof blootgelegd

De trap van de gewezen begraafplaats. Het gebouwtje bovenaan wordt afgebroken. Foto: IF

Anzegem -

De gemeente Anzegem heeft de oude toegangstrap van het gewezen Duits kerkhof in de Landergemstraat blootgelegd. Er komt een herdenkingsplaats.

In mei kocht de gemeente Anzegem de heuvel aan de Landergemstraat, waar vroeger een Duits soldatenkerkhof lag. Vandaag staan er al een zitbank en een kunstwerk van Gerda Vanlaeke, maar de heuvel wordt op termijn een voorbeeldproject waar Oorlog en Vrede centraal staan.

“Ergens wisten we dat er een oude toegangstrap moest zijn”, zegt schepen Rik Colman (CD&V-Groen-OK). “Er zijn boeken verschenen over deze begraafplaats. Omdat het een kalme periode is hebben onze mensen de trap gezocht, ze hadden onmiddellijk prijs.”

In de Landergemstraat werd na de oorlog het Duits kerkhof Ehrenfriedhof n°108 ingericht. “Rond 1925 waren er 486 graven. In 1955 werd de begraafplaats ontmanteld en werden de overledenen overgebracht naar Menen of Langemark. Wat er met de trap gebeurd was, was niet duidelijk. Uiteindelijk blijkt het overgrote deel ervan bewaard te zijn. We gaan die helemaal blootleggen en dan zorgen dat hij veilig wordt. Het is niet de bedoeling dat kinderen daarop gaan spelen, maar zo’n mooie trap en gewezen toegang moet in ere hersteld worden. Hoe en wat moet nog verder bekeken worden.”

Natuurpark

“Volgend jaar gaan we voor de 100ste verjaardag van Wapenstilstand daar zeker activiteiten doen voor de scholen en de jeugdbewegingen. Er zullen ook een paar herdenkingskruisjes komen voor de gesneuvelden die er lagen. Op het domein van goed 1 hectare groot staan zeven eiken, symbool voor de zeven dorpskernen in Anzegem. We willen aan elke eik een slagzin plaatsen voor elk deeldorp. En de weide wordt omgetoverd tot een natuurpark. Er komen bloemzones met onder meer papavers, het symbool van de Grote Oorlog. Naast het kunstwerk dat er al staat, zullen er nog bijkomende beelden geplaatst worden.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio