Verdachten wilden bom eerst bij onwetende passagier planten

Aanslag “per ongeluk” verijdeld: zo dicht kwamen de terroristen die bom op internationale vlucht wilden plaatsen

Aanslag “per ongeluk” verijdeld: zo dicht kwamen de terroristen die bom op internationale vlucht wilden plaatsen

Foto: AFP

Er zijn nieuwe details opgedoken over de verijdelde terreuraanslag in Australië. Daaruit blijkt hoe dicht de terroristen kwamen om een bom op een internationale vlucht te krijgen.

Het oorspronkelijke plan van de drie terreurverdachten bestond erin om de bom te planten bij een onwetende passagier op een vlucht van Sydney richting Midden-Oosten. “Maar daar werd op het laatste moment van afgestapt”, melden Australische media op gezag van bronnen dicht bij het onderzoek.

De terroristen zouden met de bom tot aan de incheckbalie van de internationale luchthaven van Sydney geraakt zijn. Toen ze hun “bagage” wilden inchecken, kregen ze echter te horen dat die te zwaar was. De bagage mocht niet mee. En zo verijdelde de medewerker van luchtvaartmaatschappij Etihad Airlines een aanslag zonder dat hij echt wist wat er precies aan de hand was, aldus de plaatselijke media. De federale politie weigerde de berichtgeving te bevestigen “omdat het onderzoek nog volop aan de gang is”.

LEES OOK. Terroristen wilden toeslaan met een “vleesmolen”

“Alsof mijn cliënt meespeelt in een film”

De Australische inlichtingendiensten kregen vorige week wel een tip binnen over mogelijke plannen voor een terreuraanslag op een vliegtuig. Daarvoor werden afgelopen weekend meerdere huiszoekingen verricht in Sydney. Vier verdachten werden opgepakt. Drie ervan werden aangehouden, de 50-jarige Abdul Merhi werd opnieuw vrijgelaten.

Aanslag “per ongeluk” verijdeld: zo dicht kwamen de terroristen die bom op internationale vlucht wilden plaatsen
Foto: AFP

“Toen hij hoorde van de beschuldigingen, dacht mijn cliënt dat hij plots meespeelde in een film”, zegt de advocaat van Merhi. “Dit zijn erg zware beschuldigingen, het is gewoon ondenkbaar dat hij bij zoiets betrokken zou zijn. Mijn cliënt wil nu gewoon naar huis en zijn normale leven hervatten.”

In een officieel statement laat de maatschappij nog weten dat ze "de Australische politie bijstaan in het lopende onderzoek. Etihad schikt zich naar de verstrengde veiligheidsmaatregelen in Australië en volgt de situatie op de voet. Veiligheid is onze nummer 1-prioriteit."

Corrigeer

MEER NIEUWS