“Klimaatactivist Al Gore verbruikt 21 keer meer elektriciteit dan gemiddelde Amerikaan”

“Klimaatactivist Al Gore verbruikt 21 keer meer elektriciteit dan gemiddelde Amerikaan”

Al Gore Foto: AP

Voormalig presidentskandidaat Al Gore heeft de klimaatverandering in Amerika op de agenda gebracht, met zijn documentaire “An Inconventient Truth”. Maar de man krijgt nu ook kritiek: zo zou hij veel meer elektriciteit verbruiken dan zijn landgenoten, en dat komt de opwarming van de aarde niet meteen ten goede.

Gore, vicepresident onder Bill Clinton en daarna zelf presidentskandidaat, is een van de belangrijkste klimaatactivisten in de VS. Maar zelf blijkt hij ook, op vlak van verbruik, meer bij te dragen aan de opwarming van de aarde dan de gemiddelde Amerikaan. Het National Center for Public Policy Research, een conservatieve denktank, kon op basis van elektriciteitsfacturen berekenen dat Gore zo’n 21 keer meer elektriciteit verbruikt dan de gemiddelde Amerikaan. Gemiddeld verbruikt een Amerikaan jaarlijks 11.000 kilowattuur. Gore zou op 12 maanden 231.000 kilowattuur verbruiken. Een van de oorzaken zou het zwembad zijn dat Gore laat verwarmen.

De denktank kreeg de facturen in handen via de Nashville Electric Service, de elektriciteitsleverancier in Nashville, waar Gore woont. Of de leverancier die facturen zomaar mócht delen, dat is een andere vraag.

Vervolg op documentaire

De onthulling van de denktank komt en aantal dagen voor de release van An Inconventient Sequel, een vervolg op de veelbesproken en veelbekeken klimaatdocu uit 2006 “An Inconventient Truth”. Daarin onderzocht Gore de effecten van de klimaatopwarming op de wereld voor de komende 50 jaar, en de oorzaken daarvan. Eerder kreeg Gore ook al kritiek omdat hij in de documentaire niet in ging op de grote impact van de veeteelt op de opwarming van de aarde. Wetenschappelijke instanties, zoals het klimaatpanel IPCC, duiden vleesconsumptie aan als de belangrijkste vervuiler op dat vlak.

In het vervolg op die film gaat Gore na of zijn aanklacht van 11 jaar geleden iets teweeg heeft gebracht. Ook is de documentaire een stevige aanklacht tegen het klimaatbeleid (of het gebrek daaraan) van Amerikaans president Donald Trump.

De documentaire komt vanaf 4 augustus in de zalen in de VS. Vanaf 27 september zal die ook bij ons te zien zijn.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees