Oskar Gröning fit genoeg bevonden om terecht te staan

“Boekhouder van Auschwitz” mag dan 96 zijn, hij zal niet aan zijn straf ontsnappen

“Boekhouder van Auschwitz” mag dan 96 zijn, hij zal niet aan zijn straf ontsnappen

Oskar Gröning aanhoort zijn veroordeling op 15 juli 2015: vier jaar cel. Foto: AP

Een medisch onderzoek heeft aangetoond dat Oskar Gröning, de “Boekhouder van Auschwitz, fit genoeg is om zijn celstraf uit te zitten. De 96-jarige Gröning werd twee jaar geleden veroordeeld tot vier jaar cel voor zijn aandeel in de dood van 300.000 mensen in het nazi-concentratiekamp.

Op 15 juli 2015 - tijdens een van de laatste grote Holocaust-processen in Duitsland- werd Oskar Gröning veroordeeld tot vier jaar cel. Die straf ging niet meteen in omdat zijn advocaat in beroep ging tegen het verdict. Het Duitse Hooggerechtshof verwierp dat beroep nu echter na een medisch onderzoek waarbij Gröning “fit genoeg” werd bevonden om zijn straf uit te zitten.

“Een 96-jarige heeft fysieke beperkingen”, zegt Kathrin Soefker, woordvoerster van het openbaar ministerie. “Maar in de gevangenis kan hij ook de nodige verzorging krijgen.” Hans Holtermann, de advocaat van Gröning, verklaarde echter dat zijn cliënt de gevangenschap niet zou overleven en verklaarde opnieuw in beroep te willen gaan.

Gröning gaf tijdens zijn proces toe dat hij een “enthousiaste nazi” was toen hij in 1942 - op 21-jarige leeftijd - tewerkgesteld werd in het concentratiekamp Auschwitz. “Hoewel hij zelf geen mensen gedood heeft, steunde hij wel het regime dat verantwoordelijk was voor de massamoord”, aldus het openbaar ministerie in 2015.

Klacht van Polish Media Issues bij de Raad voor de Journalistiek ongegrond

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Polish Media Issues tegen Nieuwsblad.be ongegrond verklaard. Polish Media Issues nam aanstoot aan een artikel waarin sprake was  van het Poolse concentratiekamp Auschwitz, omdat Auschwitz geen Pools kamp is, maar een Duits concentratiekamp in Polen. De Raad stelt vast dat de formulering Pools concentratiekamp kan leiden tot misverstanden omdat ze op twee manieren geïnterpreteerd kan worden: geografisch of in de zin van Poolse verantwoordelijkheid voor het kamp. Daarom is het belangrijk dat de journalist zorgvuldig formuleert en mogelijk verkeerde interpretaties voorkomt. In dit geval maakt de inhoud van het artikel duidelijk dat Nieuwsblad.be de geografische betekenis bedoelde en heeft de redactie de tekst aangepast zodat hij geen aanleiding meer kon geven tot misverstanden. Daarom is de klacht ongegrond.

“Boekhouder van Auschwitz” mag dan 96 zijn, hij zal niet aan zijn straf ontsnappen
Oskar Gröning als jonge nazi (ongedateerde foto). Foto: AP
Corrigeer

MEER NIEUWS