Folteringen van homo’s in Tsjetsjenië gaan door: “Prikkeldraad in zijn achterwerk om hem te doen bekennen”

Folteringen van homo’s in Tsjetsjenië gaan door: “Prikkeldraad in zijn achterwerk om hem te doen bekennen”

Foto: ss

In april van dit jaar kwamen er al verontrustende berichten uit de autonome Russische Republiek Tsjetsjenië. Holebi’s worden daar volgens mensenrechtenorganisaties in concentratiekampen opgesloten. Anderen worden mishandeld op straat. Intussen zijn er ook nieuwe getuigenissen opgedoken uit het land die weergeven welke vreselijke dingen homo’s er moeten ondergaan. Homo’s worden gefolterd en bedreigd, sommigen zelfs doodgefolterd, zo blijkt uit een nieuw rapport van het Russische LGBT Network.

Veel homo’s worden met de dood bedreigd als ze weigeren de namen van (andere) homoseksuelen te noemen. “Ze schopten me op mijn borst en in mijn gezicht nadat ze me op de grond hadden gegooid”, getuigt een homoseksuele man in het rapport. “Ze eisten dat ik namen gaf van andere homo’s die ik kende. Als ik dat niet deed, zouden ze me doden.”

Folteringen van homo’s in Tsjetsjenië gaan door: “Prikkeldraad in zijn achterwerk om hem te doen bekennen”
De vervolgingen van homo’s in Tsjetsjenië hebben wereldwijd al tot protesten geleid. Foto: epa

Een getuige heeft het over een vreselijke marteling. “Ik weigerde iets te zeggen, terwijl ze me schopten en sloegen. Uiteindelijk toonden ze een video van hoe een andere man gefolterd werd. Ze staken een tube in zijn anus, via die tube brachten ze een stuk prikkeldraad in, waarna ze de tube verwijderden. Daarna trokken ze de prikkeldraad langzaam uit de anus van de man. Toen ik die beelden zag, lagen de tube en prikkeldraad al klaar om ook mij zo te folteren. Toen brak ik en heb ik hen gezegd wat ze wilden horen.”

LEES OOK. Tiener die zich geout had als homo door nonkel van negende verdieping naar beneden gegooid

In het rapport staat ook hoe mannen gefolterd worden door met messen onder de nagels van de slachtoffers te duwen of door hen te elektrocuteren. “Ze goten dan eerst water over mij, zodat ik de schokken nog harder zou voelen”, zegt een slachtoffer.

Niet mogen slapen, niet mogen eten

“We werden met meerdere opgesloten. We moeten op de grond liggen, op onze buik, met ons zitvlak naar boven. We kregen meerdere slagen met een buis. We mochten ons niet wassen, we kregen geen eten, we mochten niet slapen, sommigen hadden open wonden. Het stonk in de cel naar rot vlees”, zegt een getuige die door LGBT Network intussen veilig kon worden ondergebracht in Rusland. Een andere heeft het over hoe hij door een nieuwe ‘vriend’ in de val werd gelokt. Toen hij hem ging opzoeken, werd hij door een man vastgenomen en de trappen op gesleurd. Hij werd meermaals geslagen en gestampt. “En terwijl ze dat deden, zeiden ze allerlei vreselijke dingen. Ze zeiden dat ik een monster ben.”

Folteringen van homo’s in Tsjetsjenië gaan door: “Prikkeldraad in zijn achterwerk om hem te doen bekennen”
Foto: ss

Vernederingen

De homo’s worden er ook vernederd. “Ze zeiden dat ik geen mens ben, dat ik niets ben. Dat ik beter een terrorist zou zijn dan een homo”, zegt een van de slachtoffers in het rapport. “Ze zeiden dat een vuil stuk stof meer waard is dan ik.” Een ander slachtoffer heeft het over hij uit zijn wagen werd getrokken, werd neergeslagen en werd uitgekleed. “Ze filmden alles en sloegen me. Ze namen al mijn geld mee.”

Concentratiekampen

Homo’s die naar de concentratiekampen worden gebracht, maar daarna weer worden vrijgelaten, zijn lang nog niet veilig. Ze worden nog steeds mishandeld en dreigen vermoord te worden. Ook de families van homo’s worden daarbij betrokken. “Ik werd opgepakt, samen met een aantal anderen. We moesten voor de woordvoerder van het Tsjetsjeense parlement zitten, hij nam foto’s van ons met zijn telefoon en vroeg ons of we homo waren”, getuigt een van de slachtoffers aan LGBT Network. “In aanwezigheid van onze familie moesten we ‘ja’ antwoorden. Daarna sprak hij onze families aan, en zei hij dat we een schande waren voor het land en voor onze families. Hij zei hen ook dat ze ons moesten doden, en dat ze daar zelf niet voor gestraft zouden worden.”

Sommige families geven ook gehoor aan die oproep. Uit onderzoek van LGBT Network blijkt dat er steeds meer eremoorden zijn op homo’s in het land.

Golf van massale vervolging

Dergelijke zaken gebeuren al langer in Tsjetsjenië, maar ze gebeurden gefragmenteerd. “Nu is er een grote golf van geweld, een massale vervolging”, staat in het rapport. “De vervolgingen kaderen in het idee van het “zuiveren van de maatschappij” door de overheid.” Dat krijgen homo’s ook vaak te horen als ze in elkaar worden geslagen. “Ik werd opgepakt en kreeg te horen dat dat was omdat ik een ‘vuile homo’ ben. Ze zeiden dat ik het volk schande toebracht en dat ik niet zou mogen bestaan. Ze zeiden dat ze alle homo’s zouden oppakken en dat ze homoseksualiteit in de Tsjetsjeense Republiek zouden bestrijden.”

Folteringen van homo’s in Tsjetsjenië gaan door: “Prikkeldraad in zijn achterwerk om hem te doen bekennen”
Ramzan Kadyrov, president van de Tsjetsjeense Republiek, wil alle homo’s uit zijn land roeien.

LEES OOK. In deze landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar (en staat er soms zelfs de doodstraf op)

Niet alleen gewone burgers mishandelen homo’s. Ook mensen uit de overheid zelf maken er zich schuldig aan. Zo kon LGBT Network achterhalen dat onder andere het departement Binnenlandse Zaken, militairen en lokale politiemensen mee achter de aanvallen op homo’s zitten.

“Homo’s betsaan hier niet”

Intussen ontkent de Tsjetjeense overheid nog steeds het bestaan van die detentiekampen. Meer nog: het bestaan van homo’s in het land wordt ontkend.

Een eerste golf van homovervolging kwam er in december 2016; dat ging door tot februari 2017. Eind maart 2017 volgde een tweede golf, en die ging door tot de Ramadan, in mei 2017. In juni 2017 begon een derde golf van vervolgingen in het land. “En die vervolgingen zijn nog steeds bezig”, klinkt het bij LGBT Network.

Het volledige rapport kan je hier lezen

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees