Caitlin Govaert zorgt voor tweede ticket voor halve finales op WK roeien voor junioren

Na de knappe prestatie van Colpaert-Vandenbussche keek men in het Belgisch kamp reikhalzend uit naar de kwartfinale van Benjamin De Catelle, de Gentse skiffeur die op de time trials de maat nam van Marlon Colpaert en Tristan Vandenbussche en dus de Belgische nummer één is. Even na De Catelle was het de beurt aan Caitlin Govaert om de ambitie van bondscoach Dominique Basset - drie halve finaletickets op zak steken - te proberen hard te maken.

Benjamin De Catelle trof in zijn kwartfinale naast de Zwitser Jan Schaeuble, 5de in de skiff vorig jaar op het WK voor junioren, ook nog de Wit-Rus Tsikhanov en de Zuid-Afrikaner Masutha, op dat WK respectievelijk vijfde en zevende in dubbeltwee. De Gentenaar moest zich tussen die drie ervaren junioren roeien om door te stoten tot de halve finale, de top twaalf dus. Kiryl Tsikhanovich ging er pijlsnel van door en leidde halfweg met meer dan drie seconden. In het zog van de Wit-Rus overschreden vier skiffeurs de 1000m lijn binnen dezelfde seconde. Het gevecht ging zo hard dat op 500m van het einde eerst Masuta en daarna de Schaeuble de leiding overnamen. In die laatste 500m moest onze landgenoot afhaken. De Wit-Rus Tsikhanov gaf dat derde halve finaleticket niet meer uit handen en De Catelle moest zich nog reppen om de fel sprintende Italiaan Niels Torre van zich af te houden. Benjamin De Catelle finishte dus pas vierde en bleek met een dertiende totaaltijd toch iets te traag om tot die top twaalf te behoren. Dit betekent dus dat de sterkste Belgische junior zaterdag aan de slag moet in de plaatsingsrace voor de C- of D-finale.

Enkele minuten na de pijnlijke aankomst van De Catelle was het de beurt aan Caitlin Govaert (UN Bruxelle) om te proberen een tweede halve finaleticket voor het Belgisch roeien uit de brand te slepen. De Brusselse skiffeuse was de enige van de zes atletes die nog geen WK-ervaring achter de rug had, maar dat belette haar niet om van in de eerste meters zich binnen die vereiste top drie te roeien. Govaert nestelde zich meteen in het zog van de Française Margaux Bailleul, 4de op het WK voor junioren vorig jaar. Het duo diepte halfweg hun voorsprong op de Oostenrijkse Kristof - 13de vorig jaar - met meer dan vier seconden uit. In de tweede wedstrijdhelft werden Bailleul en Govaert niet meer bedreigd. Sterker nog onze landgenote sloop nog dichter bij de Franse medaillefavoriete en finishte op minder dan zes tienden van één seconde op een onverhoopte puike tweede plaats. Omdat Caitlin Govaert ook nog eens de tweede snelste tijd van de vierentwintig skiffeuses liet noteren mag de Brusselse juniore - net als de dubbeltwee Colpaert-Vandenbussche - haar halve finalerace zaterdag met voldoende vertrouwen tegemoet zien.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie