Hoofdpodium Pukkelpop via het water naar festivalweide getransporteerd

Hasselt -

Pukkelpop probeert elk jaar te vernieuwen en doet ook dit jaar opnieuw een poging. Het muziekfestival werkt voor het derde jaar op rij samen met de Vlaamse Waterweg om het festivalmateriaal via de binnenvaart op de weide in Kiewit (Hasselt) te krijgen. Dit jaar wordt ook het hoofdpodium van Stageco via het water getransporteerd. Een en ander is vrijdag gemeld op een persconferentie in de haven van Genk.

In 2015 werden 86 paletten met decoratief materiaal via het water vervoerd en in 2016 backstagemateriaal voor onder meer Rihanna en Tom Odell. “Enkele jaren geleden werd het vervoer van het hoofdpodium al schertsend voorgesteld. Toen zag men dat niet direct zitten, maar dit jaar is het zover. We zijn er in geslaagd het wereldvermaarde Stageco op het water te krijgen. Hopelijk kunnen we in de toekomst ook nog andere partners overtuigen. We gaan proberen iedereen mee op de boot te krijgen”, vertelde een tevreden Pukkelpoporganisator Chokri Mahassine aan boord van het passagiersschip De Blauwe Reiger in Genk.

In Leuven zijn de podiumelementen van de mainstage in hun geheel op het schip gehesen. Vandaar vertrok het schip van Wilsele naar Herent om acht containers, gelijk aan acht vrachtwagens, op te laden richting kaai 118 in Antwerpen. Na het lossen van deze containers in Antwerpen werden acht nieuwe containers meegenomen met bestemming Haven Genk. Daar werd alles op vrachtwagens geladen voor een rit naar Kiewit. “Een sprekend voorbeeld van gecombineerd vervoer en de vervoersmogelijkheden van de binnenvaart. Dit vervoer via het water gebeurt zonder hinder voor het wegverkeer en zonder enige speciale begeleiding”, zegt Frieda Brepoels, voorzitter van de Vlaamse Waterweg nv.

“Met dit initiatief willen we iedereen bewustmaken van de mogelijkheden van transport over het water. We vragen ondernemers aandacht te hebben voor de blauwe watersnelweg in hun achtertuin, die een uitstekend alternatief biedt voor het wegtransport”, zegt Brepoels nog.

“Naast een oefening in duurzaam vervoer is het een gezamenlijke investering van Pukkelpop en de Vlaamse Waterweg nv in de faam en internationale allure van België als festivalland.”

Het transport via het water zit trouwens in de lift, zo bleek vrijdag uit cijfers van de Vlaamse Waterweg op het persmoment. “De binnenvaart heeft inderdaad de wind in de zeilen. In de eerste helft van 2017 nam het totale vervoerde tonnage inzake goederentransport toe met 6,5 procent ten opzichte van 2016. Het containervervoer steeg zelfs met 8,7 procent tot meer dan 400.000 vervoerde containers in het eerste semester van 2017”, aldus nog Brepoels.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio