Sous-chef Resto Martinique genomineerd voor belangrijke prijs

Sous-chef Resto Martinique genomineerd voor belangrijke prijs

Jan van de Velde (tweede van links). Foto: Resto Martinique

Mechelen -

Jan van de Velde, de sous-chef van het Mechelse restaurant Resto Martinique is genomineerd voor de nationale finale van de prestigieuze culinaire wedstrijd Bocuse d’Or. In november weten we of hij België zal mogen vertegenwoordigen in Lyon.

Bocuse d’Or, genoemd naar de bekende Franse chef-kok Paul Bocuse, is dé belangrijkste culinaire wedstrijd ter wereld. Het is het tweejaarlijkse ‘wereldkampioenschap’ voor koks en wordt georganiseerd sinds 1987. Op de erelijst staan heel wat sterrenchefs. Nog nooit stond er een Belg op het hoogste schavotje, maar we werden wel al drie keer tweede.

Ook tijdens de volgende editie, in 2019 in de Franse stad Lyon, zal er opnieuw een Belgisch team meedingen naar de gouden medaille. De selecties hiervoor zijn alvast begonnen. Eén van de vijf genomineerden voor de Belgische finale is Jan van de Velde. Hij is de sous-chef van chef-kok Bart Van Roy in Resto Martinique. Dit restaurant, genoemd naar de gelijknamige legendarische zaak op de Korenmarkt, opende pas begin maart haar deuren in het AFAS Stadion van KV Mechelen.

Tien procent kans

Van de Velde bedacht twee gerechten en diende de recepten ervan in voor de wedstrijd. De jury besliste uiteindelijk dat zijn recepten bij de vijf besten waren. “Het is leuk dat je erkenning krijgt voor de ambacht die je uitoefent”, reageert de sous-chef. “De concurrentie in de nationale finale zal loodzwaar zijn, want de andere kandidaten werken echt op heel hoog niveau. Voorlopig geef ik mezelf niet meer dan tien procent kans om door te stoten. Het is een grote uitdaging, maar ik ga er wel voor de volle honderd procent voor gaan en zal de tijd die ik nog heb optimaal gebruiken om me voor te bereiden. Het zou bijzonder mooi zijn als ik België zou kunnen vertegenwoordigen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio