Brussels Expo mag Koninklijk Circus niet uitbaten: “Rancuneuze beschuldigingen zijn overheid onwaardig”

Brussels Expo mag Koninklijk Circus niet uitbaten: “Rancuneuze beschuldigingen zijn overheid onwaardig”

Foto: Photo News

Brussel -

Het Antwerpse Sportpaleis en de Brusselse concertzaal Botanique zijn kwaad op de stad Brussel. Die reageerde donderdag erg gepikeerd omdat de Raad van State in een arrest besliste dat de vzw Brussels Expo het Koninklijk Circus niet mag uitbaten, nadat de Botanique en het Sportpaleis zich daartegen hadden verzet.

De stad had het over een “zinloze procesdrift”, die de programmatie van het komende cultuurseizoen in het gedrang brengt. Sportpaleis en Botanique noemen dat “rancuneuze en onterechte beschuldigingen, een overheid onwaardig”.

De Raad van State verwierp donderdag de beslissing van de stad Brussel om het precair gebruik van het Koninklijk Circus toe te kennen aan Brussels Expo. Het consortium Sportpaleis-Botanique had zich daartegen verzet. De Botanique baatte de zaal tot voor kort zelf uit, maar dat contract werd door het stadbestuur vroegtijdig stopgezet om het vervolgens aan de vzw Brussels Expo - die ze zelf beheert - toe te wijzen.

Programma in gevaar

Door de beslissing van de Raad van State moet de stad Brussel het Koninklijk Circus nu zelf exploiteren. Maar het stadsbestuur vreest dat ze de zaal niet op tijd klaarkrijgt, omdat de Botanique alle aanwezige apparatuur meenam bij haar vertrek. De programmatie van het cultuurseizoen 2017-2018 komt daardoor in gevaar.

De stad reageerde donderdag erg gepikeerd. “We wachten het vonnis ten gronde af, maar deze culturele actoren zijn vandaag verantwoordelijk voor een zeer waarschijnlijke annulatie van het volgende seizoen bij het Koninklijk Circus, en dat ten koste van de sector die zij bij hoog en bij laag beweren te verdedigen”, zei Mohamed Ouriaghli, schepen voor Stedelijke Eigendommen.

Illegale handelingen

De Botanique en het Sportpaleis pikken die commentaren niet. “Er wordt volledig voorbijgegaan aan het feit dat de situatie het gevolg is van hun eigen illegale en foutieve handelingen”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht. “Zulke rancunuze en onterechte beschuldigingen zijn uiteraard een overheid onwaardig, in de wetenschap dat zij alleen en volledig verantwoordelijk is voor de huidige situatie.”

Beide concertzalen benadrukken dat ze “begaan zijn met het Brusselse culturele leven”. “We zijn bereid om in constructief overleg een oplossing te zoeken voor de programmatie op korte termijn voor het Koninklijk Circus. Een kwaliteitsvolle uitbating van deze aantrekkelijke zaal blijft onze hoofdbekommernis.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees