Herinneringsdoos helpt ouders na verlies

Evy en Kathleen stappen hele Dodentocht voor Berrefonds

Evy en Kathleen stappen hele Dodentocht voor Berrefonds

Deze vriendinnen, met links Kathleen en Evy, stappen de Dodentocht ten voordele van het Berrefonds. Foto: grl

Londerzeel -

'A sky full of stars’. Dat is een groepje vrienden die op 11 augustus de 100 km Dodentocht in Bornem meestapt ten voordele van het Berrefonds, dat ouders steunt bij het overlijden van hun kindje en een herinneringsdoos helpt samen te stellen.

Evy Verbeyst (35) uit Londerzeel verloor drie jaar geleden haar zoontje Joren. Ze kwam nadien in contact met het ‘Berrefonds’.

“Die vzw is in het leven geroepen door de ouders van Berre”, zegt Evy. “Die werd geboren op 13 februari 2007, maar na tien weken moesten zijn ouders hem afgeven. Vanuit hun ervaring en gesprekken met andere ouders, weten ze hoe belangrijk tastbare zaken zijn die bewijzen dat hun kindje heeft bestaan. Ze richtten een fonds op om ouders van overleden kindjes te steunen.”

Ambassadeurs

Het Berrefonds wordt gesteund door een 25-tal Berrefonds-ambassadeurs. Evy: “Deze enthousiaste ouders en sympathisanten staan in voor de verdeling van het materiaal in ziekenhuizen, het dagelijks bestuur en het organiseren van evenementen. Het Berrefonds steunt ouders die hun kindje verliezen tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte. Zij voorzien een herinneringsdoos. Die kan tastbare zaken bevatten, zoals een voetafdruk in gips, een haarlokje of foto's. Dat is zeer belangrijk voor de nabestaanden.”

Ook Evy Verbeyst wou niet bij de pakken blijven zitten. “Op zondag 12 augustus, de dag dat de 100 km lange Dodentocht toekomt in Bornem, zou Joren 7 jaar geworden zijn.” Samen met Kathleen Potoms (38) uit Londerzeel kwam ze op het idee om de tocht samen met een groep vrienden uit te stappen.

Taboe

“Zo vragen we aandacht voor de problematiek van overleden kindjes, want dat is nog altijd een taboe. Wij willen het Berrefonds in de kijker zetten omdat wij uit eigen gemis ondervonden dat alle ouders recht hebben op een tastbare herinnering aan hun kindje.”

Die tocht wordt gesponsord door een snoepverkoop, zegt Kathleen Potoms. “Wehebben al 1.800 van onze 2.000 zakjes snoep ten voordele van het Berrefonds verkocht aan 5 euro per zakje. We hebben ook zwemzakjes verkocht. Nu nog de 100 km stappen...”

Ze hebben goede hoop dat ze de eindmeet halen, zegt Evy. “Tien jaar geleden strandde ik, ongetraind, op 50 km. Maar nu heb ik wat geoefend en hebben we steun van tien vrouwen en twee mannen. Sommige hebben de 100 km al gestapt. We zien het dus zeker zitten, anders begin je er niet aan.”

INFO

Info: www.berrefonds.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio