Gesneuvelde soldaat krijgt na honderd jaar identiteit

Gesneuvelde soldaat krijgt na honderd jaar identiteit

Twee soldaten uit The Lancashire Fusiliers waarbij de Brit soldaat was, waren in oud en nieuw kostuum aanwezig op de kleine plechtigheid. Foto: RR

Harelbeke -

Bijna honderd jaar nadat de Britse onderofficier Bertie Swallow gesneuveld is, kreeg hij zijn identiteit terug. Al die tijd was hij opgegeven als vermiste soldaat.

Op de militaire begraafplaats van Harelbeke liggen voortaan 180 in plaats van 181 onbekende soldaten. Een van hen kreeg bijna honderd jaar na zijn dood een graf met zijn naam. Een Britse geschiedkundige kon achterhalen dat Bertie Swallow er begraven ligt.

Eliminatie

“Via eliminatie zijn we er zeker van dat hij er begraven ligt. Door de badge en het uniform is bekend dat hij onderofficier was bij The Lancashire Fusiliers. Van die afdeling is er na hem geen enkele andere onderofficier gesneuveld”, zegt Harelbekenaar Fhilip Vannieuwenhuyze die een boek schreef over de Eerste Wereldoorlog.

De Brit Swallow was 33 jaar toen hij op 31 oktober 1918 sneuvelde in Otegem. “Hij heeft het einde van de oorlog net niet gehaald. Sinds februari 1916 stond hij aan de frontlijn. Hij vocht mee in de Derde Slag bij Ieper en hielp ook bij de bevrijding van de Pottelberg in Kortrijk. Hij kreeg in Otegem een veldgraf. Bij zijn opgraving in 1920 was er geen duidelijkheid over zijn identiteit en werd hij opnieuw begraven als onbekende soldaat.”

Met een kleine plechtigheid op de begraafplaats werd nu zijn naam op de zerk geplaatst. Op Tyne Cot Cemetery in Passendale staat Swallow nog als vermiste soldaat vermeld, maar dat wordt ook bij de eerstvolgende vernieuwing van de herdenkingsplaat aangepast.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio