Jong Vld pleit voor afschaffing kinderbijslag

Jong Vld pleit voor afschaffing kinderbijslag

Foto: Shutterstock/Belga

Brussel -

Als het van Jong Vld afhangt, wordt de kinderbijslag afgeschaft. De 3,5 miljard euro die nu jaarlijks naar de kinderbijslag gaat, zou beter ingezet worden in kinderopvang en onderwijs. Dat is één van de vijftien strijdpunten die zijn goedgekeurd op het Vrijheidscongres van de jonge liberalen. De jongerenpartij wil die strijdpunten verder uitwerken en in november voorleggen op het congres van moederpartij Open Vld. Het voorstel rond de vrije wapendracht, waarover eerder deze week commotie was ontstaan, is na een uitgebreid debat gesneuveld.

De jonge liberalen staken afgelopen weekend in Brussel de koppen bij elkaar om te discussiëren over allerlei thema’s en strijdpunten. Uiteindelijk haalden vijftien voorstellen de eindstreep. Zoals dat gaat op congressen van jongerenpartijen wordt er al eens buiten de lijntjes gekleurd en wordt de controverse niet geschuwd.

Onder de goedgekeurde punten onder meer het voorstel om de kinderbijslag af te schaffen en het geld daarvoor (jaarlijks 3,5 miljard euro) in te zetten op gelijkwaardige kansen en meer plaatsen in de kinderopvang en in het kleuter- en basisonderwijs. Verder - ietwat atypisch voor een liberale partij - de vraag voor een verplichte toegankelijkheidstoets voor mensen met een handicap bij elk nieuw gebouw, dus ook bij privégebouwen en niet enkel bij overheidsgebouwen.

Jong Vld pleit voor afschaffing kinderbijslag
Foto: BELGA

Daarnaast vragen de liberale jongeren een willekeurige lijstvolgorde bij de verkiezingen, het schrappen van de erkenning van homeopathie als medische behandeling, dat abortus uit de strafwet gehaald wordt en ook de afschaffing van de wettelijke werkweek. Voor voorzitter Maurits Vande Reyde is dat laatste punt het belangrijkste: “Die wettelijke werkweek bepaalt nu nog in veel sectoren hoe en hoe veel mensen mogen werken. Terwijl mensen daar nu vooral zelf over willen beslissen. Er zijn te veel krachten die dat willen verhinderen”.

Vrije wapendracht

Over het voorstel voor de vrije wapendracht, een suggestie die eerder deze week nogal hevige reacties opwekte, is volgens Vande Reyde lang en hevig gedebatteerd, maar het voorstel heeft het finaal niet gehaald. Toch is Vande Reyde blij dat het debat is gevoerd.

Vande Reyde: “Als we bestaande zekerheden niet meer tegen licht mogen houden, zijn we even slecht bezig als extremistische fundamentalisten als IS. Een jongerencongres mag zich niet houden aan de beperkte maatschappelijke bandbreedte waar politieke partijen in verstrikt zitten. Ik ben enorm trots op mijn leden.”

Nog volgens Vande Reyde is er fel gedebatteerd over het burgerschap. “We vinden dat burgerschap niet exclusief aan nieuwkomers mag opgedrongen worden, maar in de plaats voor iedereen in de samenleving een werkwoord zou moeten zijn, bijvoorbeeld in het onderwijs. Daar willen ze in aanloop naar het Open Vld-congres concrete voorstellen voor neerleggen”.

Corrigeer

MEER NIEUWS