Oppositie en expert stellen zich vragen bij aanwezigheid van Laurent

Prins Laurent viert verjaardag van “ondemocratisch” Chinees leger

Prins Laurent viert verjaardag van “ondemocratisch” Chinees leger

Prins Laurent liet zich fotograferen met Chinese hoogwaardigheidsbekleders in hun ambassade in Brussel. “Wie heeft hier toestemming voor gegeven?”, vraagt de oppositie zich af Foto: www.news.cn

Prins Laurent doet het weer. Deze keer duikt hij op in een foto genomen tijdens de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger. “Daar heeft niemand zaken mee”, zegt de prins. Nochtans had premier Michel hem al duidelijk gemaakt dat buiten medeweten van de regering afspreken met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders niet zomaar kan. Dat het leger allesbehalve een goeie reputatie heeft, maakt het er niet beter op.

Een opmerkelijke foto twitterde prins Laurent de wereld in. Daarop staat hij in zijn uniform te blinken tussen enkele Chinese hoogwaardigheidsbekleders in hun ambassade in Brussel. Die vierden op dat moment de negentigste verjaardag van China’s Volksbevrijdingsleger. Opmerkelijk, want op het vlak van mensenrechten heeft het Chinese ­leger internationaal geen al te beste reputatie.

Het Paleis wenst niet te reageren. Op de officiële agenda van de prins, op de site van het Paleis, wordt niets vermeld over het verjaardagsfeestje. De prins zelf bevestigt dat hij aanwezig was. “Op persoonlijke uitnodiging. Daar heeft niemand zaken mee.”

Dotatie kwijt

Nochtans is het niet evident dat de prins, ook niet als privé­persoon, buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders ontmoet. Zo werd hij in het verleden al drie keer op het matje geroepen bij de premier, onder andere omdat hij zonder toestemming de premier van Sri Lanka had ontmoet. Na de laatste keer, toen hij zwaar uithaalde naar zijn familie en de politici, “die hem beter met rust zouden laten”, maakte premier Michel (MR) hem duidelijk dat het gedaan moest zijn. Anders zou hij zijn dotatie van 308.000 euro per jaar kwijtraken.

Prins Laurent viert verjaardag van “ondemocratisch” Chinees leger
Prins Laurent tweette zelf een foto van de viering. Foto: www.news.cn

De premier hield het gisteren op een droog “geen commentaar”, maar Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye en Wouters) is alvast niet van plan om het prinselijk bezoek te laten passeren. Hij bereidt een parlementaire vraag voor. “Wie heeft hier toestemming voor gegeven?”, vraagt hij zich af. “De koning moet voor elk contact met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders politieke goedkeuring hebben, maar de regels voor prinsen zijn onduidelijk. Voor ontmoetingen met ‘hooggeplaatste buitenlandse mandatarissen’ moeten ze politiek gedekt zijn. Maar geldt dat ook voor dit bezoek aan de ambassade? We betreuren die situatie al langer, zeker als het gaat om een bezoek met grote symbolische waarde gaat zoals dit.”

Goede PR voor Chinezen

Het Chinese leger heeft immers een slechte reputatie, zeggen experts. “De Chinese president zei het onlangs nog: het leger staat te allen tijde ter beschikking van de communistische partij”, zegt Chinakenner Jonathan Holslag van de VUB. “Het verdedigt de machtspositie van de partij door de oppositie hardhandig de kop in te drukken.”

Dat de overtuigde communisten een lid van een koninklijke familie toelaten op hun feestje, is niet vreemd. “De Chinezen zijn daarin erg opportunistisch. Een hooggeplaatste buitenlander die langskomt, geeft erkenning aan hun regime”, zegt Holslag. “Meestal moeten ze het stellen met vertegenwoordigers van ‘probleemlanden’ als Pakistan en Kazachstan. Dat ze een Belgische prins strikten, is goed gedaan van de Chinese diplomatie.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees