Maandagavond met blote oog kijken naar (gedeeltelijke) maansverduistering

Maandagavond met blote oog kijken naar (gedeeltelijke) maansverduistering

Foto: david stockman

Niets speciaal te doen vanavond, zo rond kwart na negen? Ga dan in het open veld staan en aanschouw een gedeeltelijke maansverduistering.

IN BEELD. Schaduw op de maan: zo mooi was de maansverduistering

Vannacht is het vollemaan. Maar er is een hoekje af van die romantiek. Vanavond staat de aarde op de rechte lijn tussen de zon en de maan. Dus gooit de aarde haar schaduw op de maan. Gevolg: maansverduistering. Tijdens een zonsverduistering staat de maan in de weg. Maar straks dus staat de aarde in de weg en krijgen we een maansverduistering.

“Maar verwacht er niet zo heel veel van”, waarschuwt Mark Van den Broek van de sterrenwacht Urania. “Vanuit ons land is slechts een gedeeltelijke maansverduistering te zien. We zullen de schaduw zien die onze aarde onderaan de maan gooit. We spreken dan van een bijschaduw.”

Zonder brilletje

Voordeel van deze maansverduistering: je moet en niet in het midden van de nacht voor opstaan. Gewoon opblijven tot de maan opkomt. Dat is rond 21u.14, maar het duurt tot 21u.21 eer ze helemaal boven de einder is. Dan zal je zien dat de maan onderaan zwart is, door onze schaduw. Tegen 22u.53 is de maan alweer buiten het bereik van de schaduw van de aarde.

‘Je kan gerust met het blote oog of een verrekijker naar de maansverduistering kijken. Het is niet nodig om - zoals bij een zonsverduistering - met een brilletje te kijken”, zegt Mark Van den Broek van de sterrenwacht Urania. De sterrenwacht zelf blijft niet open voor de maansverduistering.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees