Premier Michel wil deel van dotatie Laurent afnemen na nieuwe frats van prins

 Premier Michel wil deel van dotatie Laurent afnemen na nieuwe frats van prins

De foto die zoveel controverse veroorzaakt in ons land. Ook al was prins Laurent in China na een persoonlijke uitnodiging, toch vertegenwoordigt hij door zijn dotatie ons land. Foto: www.news.cn

Premier Michel zal de regering vragen om een gedeeltelijke inhouding van de dotatie van prins Laurent. De premier doet dit omdat de prins zich onaangekondigd naar de Chinese ambassade heeft begeven in een militair uniform. Hij was nochtans gewaarschuwd dat hij geen contacten meer mocht hebben met gezagsdragers zonder toestemming van de regering. Opvallend: Michel nam die beslissing na overleg met koning Filip.

Prins Laurent is altijd goed voor een onverwachte frats. Deze keer dook hij op in een foto genomen tijdens de viering van het negentigjarige jubileum van het Chinese leger. Ook al was hij daar op een persoonlijke uitnodiging, dan nog moet de prins toestemming vragen aan de regering. Onschuldig is zijn daad niet, want “met zijn aanwezigheid geeft prins Laurent erkenning aan het Chinese regime”, zegt China-kenner Jonathan Holslag (VUB).

Het kabinet van de premier heeft maandag laten weten dat noch de regering, noch het paleis op de hoogte was van Laurents aanwezigheid op de diplomatieke plechtigheid. “De prins had daarover op voorhand geen enkele informatie gegeven”, luidt het.

Samen met koning beslist

Premier Michel eiste deze namiddag een “proportionele sanctie” tegen prins Laurent. “De premier heeft die beslissing genomen na overleg met de koning”, zo laat een woordvoerder van het paleis weten aan La Libre Belgique.

Michel zal de regering nu voorstellen om een procedure tegen prins Laurent te lanceren, met een bijhorende sanctie. Die sanctie bestaat uit een gedeeltelijke inhouding van de dotatie 2017 van de prins, zo laat de woordvoerder van de premier weten. Die dotatie bedraagt nu 308.000 euro per jaar. Laurent zelf werd op de hoogte gebracht en zal ook opnieuw door de premier worden ontvangen nog weten.

 

 

Waarschuwing genegeerd

Eind januari had premier Charles Michel de prins al eens op het matje geroepen toen hij zonder toestemming met de premier van Sri Lanka had afgesproken. Michel waarschuwde hem toen dat hij bij een volgende misstap zijn dotatie zou verliezen. Maar die waarschuwing heeft toen blijkbaar niet veel indruk gemaakt op de prins.

Intussen hebben ook regeringspartijen Open VLD en N-VA laten verstaan dat ze genoeg hebben van de onverwachte fratsen van de prins. “Als een lid van de koninklijke familie een gesprek heeft met een buitenlandse mogendheid dan moet dat áltijd gemeld worden aan Buitenlandse Zaken”, zegt Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen. “Volgens onze informatie is dat hier duidelijk niet gebeurd. Het is dus logisch dat we de premier in het parlement zullen vragen wat er gebeurd is, zéker na de vorige incidenten.”

 Premier Michel wil deel van dotatie Laurent afnemen na nieuwe frats van prins
Premier Charles Michel (MR) zal een “proportionele sanctie” opleggen aan prins Laurent. Dat kan resulteren in een gedeeltelijke inhouding van zijn dotatie. Foto: Filip De Smet

Volgens N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge is het heel frustrerend dat Laurent geen gehoor geeft aan de premier. “Hij blijft er gewoon de kantjes van aflopen”, benadrukt hij.

Kamerlid Servais Verherstraeten (CD&V) steunt de oproep. "Je kan niet blijven met de vinger wijzen", zegt Verherstraeten. 

Opschorten dotaties

De nieuwe demarche van prins Laurent vinden Van Biesen (Open VLD) en Buysrogge (NV-A) dan ook het uitgelezen moment om de discussie over de dotaties zo snel mogelijk opnieuw op gang te trekken. De broers en zussen van kroonprinses Elisabeth krijgen in de toekomst al geen dotaties meer, maar voor prinses Astrid (312.000 per jaar) en prins Laurent (308.000 euro per jaar) gelden nog overgangsmaatregelen. “Zeker na de nieuwe demarche van Laurent moeten we die herbekijken”, zegt Van Biesen. “Het kan goed zijn dat hij liever een business man wil spelen en wij willen hem die vrijheid geven, maar dan zonder onze dotaties.”

Ook vanuit Jong CD&V klinkt dezelfde vraag. “Concreet pleiten we voor het Nederlands model. De criteria voor het toekennen van een dotatie moet gebeuren op basis van de koninklijke functie. Vermits prinses Astrid en prins Laurent nooit de troon zullen bestijgen, lijkt het ons logisch die dotatie stop te zetten”, stelt JONGCD&V-voorzitter Sammy Mahdi.

Gebrekkige verslagen

“Ik zit nu al vier legislaturen in het parlement en altijd waren er problemen met leden van de koninklijke familie en Laurent in het bijzonder”, zegt Van Biesen. “Met de zesde staatshervorming hebben we dat proberen te regelen met een wet op de protocollaire functies. De leden van de koninklijke familie moeten daardoor verplichte schriftelijke verslagen indienen van hun activiteiten. Maar als je die verslagen leest, moet je toch de vraag stellen of dat de dotatie wel rechtvaardigt. Sommigen schrijven uitzonderlijke weinig en anderen schrijven wel veel maar zonder veel inhoud of toegevoegde waarde.”

JONGCD&V stelt vast dat de regering eerdere beslissingen rond besparingen op de dotaties van Albert II, prins Laurent en Prinses Astrid niet nakomt. In 2014 werd immers beslist tot een jaarlijkse besparing op deze dotaties van 2% tussen 2016-2019, maar we moeten vaststellen dat de dotaties geïndexeerd worden en dus simpelweg stijgen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees