Rampjaar voor vlinders: "Zet zo veel mogelijk bloemen in jullie tuinen"

Bart Hanssens gaat in het nabijgelegen natuurgebied vaak op zoek naar diverse planten die zo veel mogelijk beestjes aantrekken: “Ik kan zo uren rondwandelen.” Foto: rdb

Brussel -

In Vlaanderen en Brussel werden burgers het voorbije weekend voor het elfde jaar opgeroepen om vlinders te tellen. Met de telling hoopt Natuurpunt een zicht te krijgen op de vlinderpopulatie. De resultaten waren het op twee na zwakste in 11 jaar tijd.

We zijn op bezoek in de tuin van Bart Hanssens in de Stroobantsstraat, één van de plaatsen waar afgelopen weekend naar vlinders wordt gezocht. Dit is zeker geen gewone tuin. Het heeft eerder wat weg van een wildernis, maar toch bewust gecreëerd. “Als ik mensen zie met enkel een gazonnetje in de tuin denk ik vaak bij mezelf hoe saai dat wel niet moet zijn”, vertelt Hanssens. “Voor mij is dit in mijn tuin zeker geen onkruid, maar een biodiverse broeihaard voor tal van insecten, niet enkel vlinders.”

Enkele jaren geleden kocht hij een stuk verlaten grond op met de buurtbewoners om het nadien in stukjes te verdelen en zelf een deel te annexeren aan zijn eigen tuin. Sindsdien ging hij op zoek in een nabijgelegen natuurgebied naar diverse planten in de hoop zo veel mogelijk beestjes aan te trekken.

“Ik kan hier gerust uren in rondwandelen en alles nauwkeurig bestuderen. Onlangs heb ik hier en daar trapladdertjes geplaatst. Zo kan ik ook de bovenkant van de planten bestuderen want daar komen ook veel vliegende insecten op af.”

Sleedoornpage

Afgelopen weekend lag de focus iets meer op de vlindertelling, hoewel er niet veel exemplaren passeerden. Toch werd er een klein koolwitje vastgelegd, een kolibrievlinder en een eerder zeldzame sleedoornpage. Het kleine koolwitje zou uiteindelijk nog de meest gespotte vlinder zijn van het weekend in Vlaanderen. En dat was al van 2007 geleden. “Alle vlinders zijn op zoek naar een specifieke bloemsoort. Het zijn echt wel kieskeurige diertjes. Maar ik heb de indruk dat er dit jaar minder vlinders zijn.”

Volgens Natuurpunt, organisator van de vlindertelling, heeft dat te maken met een uitzonderlijk vroege vlinderpiek. “En vlinders hebben een beperkte levensduur. Daarom zou het kunnen dat de vliegperiode voor enkele soorten al voorbij is”, zegt Wouter Vanreusel, vlinderexpert van Natuurpunt.

Gevarieerde tuin

Zelf roepen ze bij Natuurpunt op om de tuin net zoals bij Hanssens aan te leggen. “Mensen kunnen zelf heel wat doen voor de vlinders in hun tuin”, zegt Vanreusel. “Een gevarieerde tuin met bloemen, planten en kruiden trekt meer vlinders.”

Maar de resultaten bevestigden het vermoeden van Hanssens. Gemiddeld werden er per tuin slechts zes exemplaren van vier soorten gemeld. Het is daarmee het op twee na zwakste resultaat in elf jaar tijd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees