Deze brok dorpsgeschiedenis ligt tegen de grond

Dorpsbioscoop Ritz ligt sinds kort definitief tegen de grond. Foto: mco

Evergem -

In het Dorp van Ertvelde ligt opnieuw een stukje geschiedenis tegen de grond. Het gebouw van dorpsbioscoop Ritz wijkt er voor 33 gloednieuwe assistentiewoningen. De bioscoop zelf sloot 21 jaar geleden al de deuren.

Het is toch plots een kale plek op de hoek van de Lindelaan en de Molenstraat, in het Dorp van Ertvelde. Cinema Ritz en het bijhorende café werden er immers afgebroken. Een ontwikkelaar begint nog dit jaar aan de bouw van 33 moderne assistentiewoningen.

Met de afbraak komt een einde aan vele jaren leegstand van het bioscoopgebouw, maar misschien nog meer aan een belangrijk deeltje dorpsgeschiedenis. De Ritz was een van de bekendste dorpsbioscopen van het Meetjesland, maar toen uitbater Jan Owczarczak in 1996 zijn pensioen aankondigde, kwam ook daar na veertig jaar een einde aan een stukje filmgeschiedenis.

Geen redding

Er werden verschillende reddingsacties georganiseerd - die je nog het best kan vergelijken met de acties onlangs voor Cinema Capitole in Aalter - en ook de gemeente Evergem wou geld investeren. Maar de familie Van Steenberge, eigenaar van het pand, wou het gebouw niet meer voor lange tijd verhuren en dat schrikte mogelijke overnemers duidelijk af. De Ritz sloot de deuren, het meubilair verhuisde naar andere bioscopen in het Gentse en het Brusselse, en het gebouw kwam leeg te staan. En nu 21 jaar later ligt het tegen de grond, voor veel buurtbewoners toch een vreemd zicht en een stuk nostalgie dat verdwijnt.

Hoppehof

Maar lang zal het perceel grond niet leeg blijven. De Gentse ontwikkelaar Urban Link Group plant er 33 assistentiewoningen onder de naam ‘Hoppehof’, een verwijzing naar de brouwerij Van Steenberge rechtover het project.

“Het gaat om moderne en lichtrijke appartementen die volledig worden aangepast aan de noden van wie ouder wordt en de zorgen die daarmee gepaard gaan”, klinkt het bij de ontwikkelaar. Het gebouw telt twee bouwlagen en een dakconstructie. De appartementen variëren van 62 tot 75 vierkante meter. Ook is er een gemeenschappelijke binnentuin van 105 vierkante meter in het midden van het gebouw. De bouw start nog dit jaar, de oplevering is dan weer gepland voor het najaar van volgend jaar.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio