Parket vraagt 27 jaar opsluiting voor man die onder oog van dochter (5) zijn vrouw vermoordt

“Ze hoorde mama krijsen. En toen werd het stil”

“Ze hoorde mama krijsen. En toen werd het stil”

Abdel Zougaghi (33) ging twee jaar geleden vreselijk door het lint. Zijn dochtertje, nu zeven jaar, wil hem nooit meer zien.

Gent / Drongen -

Abdel Zougaghi (33), de Marokkaan die in 2015 zijn vrouw Cathérine Athanasiou (30) heeft vermoord, riskeert 27 jaar cel. De 5-jarige dochter van het koppel zag het allemaal gebeuren. Gisteren, tijdens het proces, werd opnieuw duidelijk wat voor horror ze heeft meegemaak.

Papa en vader. Het zijn woorden die de nu 7-jarige dochter van Abdel Zougaghi al sinds 13 juni 2015 niet meer in de mond heeft genomen. “Ze noemt hem Meneerke Peerke, om zijn naam niet meer te hoeven uit te spreken”, zegt advocaat Francis De Decker, die het kind als voogd ad hoc bijstond tijdens de zitting voor de correctionele rechtbank. “Ze zegt dat Meneerke Peerke zo lang mogelijk naar de gevangenis moet. Ze wil hem nooit meer zien.”

Niet verwonderlijk, als je weet wat ze heeft meegemaakt in een appartement in de Baarledorpstraat in Drongen. De Decker spreekt over “horror met een hoofdletter H”. Het meisje werd die vrijdagnacht iets over 4 uur wakker door het getier van haar moeder. Beneden zag ze haar vader onder invloed van drank en drugs dreigend uithalen met een brandende aansteker. Ze vluchtte terug naar boven, hoorde haar mama nog huilen en krijsen. En plots werd het stil.

Zittend in een bloedplas

Het kindje kwam terug naar beneden en zag naast haar speelgoedkeukentje haar moeder liggen. Doodgebloed. De vrouw was afgeslacht met messteken en een keeloversnijding van 14 centimeter. “Het dochtertje is in de bloedplas gaan zitten om bij haar mama te zijn. Om haar in de armen te kunnen ­nemen”, zegt procureur ­Baeyens, die liefst 27 jaar effectieve opsluiting vorderde. Dat er überhaupt een proces kwam, is te danken aan het feit dat een zelfmoordpoging van Zougaghi mislukte.

Gisteren werd onder meer gezocht naar het motief voor de gruweldaad. “Zougaghi domineerde Cathérine en was ziekelijk jaloers”, zegt Walter Van Steenbrugge, advocaat van de nabestaanden. “Vlak voor de moord belde hij nog naar een man die hij ervan dacht een affaire te hebben met zijn vrouw. Die man is homoseksueel!”

“Hij had zelf een liefje”

En dat terwijl de Marokkaan er volgens Van Steenbrugge zelf een liefje op nahield in zijn thuisland. “Cathérine heeft alles voor hem gedaan. Toen ze 18 jaar was, koos ze voor hem in plaats van haar studies. Van een sans papiers maakte ze een man met een gezin. Overal nam ze hem mee. Maar een vriendin verwoordde het goed: Zij zag hem graag; hij zag vooral zichzelf graag. Er was een onevenwicht en dat was de broeihaard. Hij had al met een mes gedreigd.”

Volgende week maandag weet Abdel Zougaghi hoe lang hij uit onze maatschappij wordt verwijderd. Zelf las hij een brief voor waarin hij zijn spijt uitsprak. Zijn advocaat, Filip Van Hende, probeerde Zougaghi een beetje menselijk te maken. “Het was geen schijnhuwelijk. Hij heeft altijd gewerkt en meteen Nederlands geleerd. Bovendien had zijn vrouw wel degelijk een affaire met ene Vincent. En ze nam drugs: marihuana, cocaïne en xtc. Dit echtpaar heeft te veel gewerkt en te weinig geïnvesteerd in elkaar.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees